malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

SIP Khusus Untuk Bantu Pekerja-Mohd Sahar

Tarikh kemaskini: 13/03/2018
 

Ketua Pegawai SIP Datuk Mohd Sahar Darusman Foto Bernama
Oleh Ali Imran Mohd Noordin

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Pada 30 Jan lepas seorang pengguna akaun Facebook dengan nama Jeff Jerry meluahkan rasa kekecewaannya serta mempersoal akan keperluan golongan pekerja menyumbang melalui potongan gaji bulanan untuk satu lagi skim sedangkan mereka telahpun mencarum dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

Status Facebook beliau antaranya menyatakan: "Nampak macam sedap-sedap sahaja nak potong gaji kita ni. Walaupun RM5.50, SOCSO pun potong, ini pun potong jugak, kayooo (kaya) lah kau!" menjadi tular dalam media sosial.Sehingga akhir Februari, hantaran (posting) itu dikongsi sebanyak 21,644 kali, mendapat lebih 8,500 'like' dan lebih 8,200 komen. Ia tidak termasuk siaran di portal-portal dalam talian yang memaparkan 'screenshot' status Facebook beliau.

Beliau berbuat demikian kerana merasa pelaksanaan Sistem Insurans Pekerja (SIP) yang dikelolakan oleh Perkeso berkuatkuasa 1 Jan, 2018 hanya membebankan golongan pekerja.

Hakikatnya, SIP menyediakan bantuan kewangan segera untuk membela nasib pekerja-pekerja yang diberhentikan, dan seterusnya membantu mereka meningkatkan kemahiran melalui skim-skim latihan serta mencarikan pekerjaan baharu.....

 
 
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu