malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

Pendaki Di Gunung Kinabalu Selamat - Bomba Ranau

Tarikh kemaskini: 08/03/2018
 
KOTA KINABALU, 8 Mac (Bernama) -- Pasukan Mencari dan Menyelamat Gunung (MOSAR) yang sedang bertugas di Gunung Kinabalu mengesahkan kesemua 130 pendaki dalam keadaan selamat susulan gempa bumi sederhana berukuran 5.2 pada skala Richter di Ranau pada 9.06 malam ini.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Ranau, Jimmy Lagung berkata pihaknya menerima panggilan daripada MOSAR pada kira-kira 9.40 malam bagi melaporkan keadaan pendaki itu.

"Saya sudah mendapat laporan daripada anggota MOSAR yang sedang bertugas di gunung dan semua pendaki dalam keadaan selamat dan diminta untuk berjaga-jaga," katanya ketika dihubungi Bernama.

Kesemua pendaki tidak mengalami sebarang kecederaan dan kini dalam proses dibawa turun dari Laban Rata oleh pihak MOSAR serta malim gunung, katanya.

Menurut Jimmy, masih terdapat jatuhan batu-batuan ekoran daripada gegaran itu, namun pihaknya sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi apa sahaja kemungkinan dan sedang menjalankan rondaan dengan bantuan polis.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan orang ramai sentiasa bersiap sedia dan menghubungi pihak Bomba sekiranya terdapat kerosakan atau sebarang kejadian tidak diingini ekoran gegaran itu.

-- BERNAMA

 
 
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu