BERNAMA.com - Jumlah Penumpang Januari 2018 Catat Pertumbuhan Paling Perlahan - IATA
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA EKONOMI


Jumlah Penumpang Januari 2018 Catat Pertumbuhan Paling Perlahan - IATA

Tarikh kemaskini: 08/03/2018
 
KUALA LUMPUR, 8 Mac (Bernama) -- Jumlah penumpang global pada Januari 2018 mencatat pertumbuhan paling perlahan bagi tahun ke tahun berbanding empat tahun sebelumnya, kata Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA).

Menurutnya, walaupun perolehan penumpang bagi setiap kilometer berkembang sebanyak 4.6 peratus berbanding Januari 2017, prestasi bulan itu terjejas akibat faktor seperti tempoh Tahun Baru Cina lebih lewat pada pertengahan Februari serta perbandingan kurang menarik dalam aliran peningkatan trafik pada akhir 2016 sehingga awal 2017.

Pengarah Urusan/Ketua Pegawai Eksekutif IATA, Alexandre de Juniac berkata walaupun permulaan 2018 itu lebih perlahan namun momentum ekonomi sebaliknya menyokong kepada peningkatan permintaan penumpang pada tahun ini.

"Berdasarkan faktor itu, kebimbangan mengenai kemungkinan tercetusnya perang dagangan membabitkan Amerika Syarikat yang boleh memberi kesan serius terhadap keyakinan pasaran global serta mempengaruhi permintaan untuk perjalanan udara," katanya.

IATA turut mengunjurkan, impak tempoh perjalanan berkaitan Tahun Baru Cina yang lebih lewat pula mewakili dua perlima daripada pertumbuhan perlahan tahun ke tahun yang dicatat pada Januari lepas.....
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu