BERNAMA.com - Maxis Jalin Kerjasama Dengan Penyedia Penyelesaian IoT MDEC
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA EKONOMI


Maxis Jalin Kerjasama Dengan Penyedia Penyelesaian IoT MDEC

Tarikh kemaskini: 08/03/2018
 
KUALA LUMPUR, 8 Mac (Bernama) -- Gergasi telekomunikasi, Maxis akan bekerjasama dengan penyedia penyelesaian Internet of Things (IoT) Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) bagi mengukuhkan lagi ekosistem IoT untuk perniagaan dengan menawarkan penyelesaian inovatif.

Ketua Penyelesaian Perniagaan, Perusahaan Maxis, Claire Featherstone, berkata berdasarkan rekod prestasi yang terbukti dalam ruang dan kemahiran IoT melalui kerjasama dengan Vodafone, penyedia penyelesaian yang bekerjasama dengan syarikat telekomunikasi berkenaan berpotensi menambahkan lagi jumlah pelanggannya.

"Bersama-sama, kita boleh membina kesedaran mengenai penyelesaian IoT dan merapatkan jurang antara keperluan pelanggan dan penyelesaian yang tersedia daripada rakan kerjasama," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Penawaran IoT Maxis termasuklah mDrive, penyelesaian menjejaki pengangkutan yang diguna secara dalaman untuk operasi perniagaannya, yang membolehkan perniagaan terbabit mengurangkan kos dan menggalakkan tingkah laku pemanduan lebih selamat, dalam pengurusan pengangkutan sesebuah syarikat.

Pengarah Bahagian Ekonomi Data MDEC, Dr Karl Ng berkata: "Penggunaan teknologi data (IoT, Analisis Data Raya dan Kecerdasan Buatan) adalah mengenai mencipta nilai daripada data.

"Kami gembira menyaksikan kerjasama serta perkongsian pengalaman dan wawasan bagi peluang perniagaan IoT peringkat tempatan dan global yang senada dengan misi MDEC untuk memacu pertumbuhan ekonomi Malaysia," katanya.

-- BERNAMA
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu