BERNAMA.com - MGCIP Dan GPAFFC Tingkatkan Lagi Hubungan Persahabatan
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA EKONOMI


MGCIP Dan GPAFFC Tingkatkan Lagi Hubungan Persahabatan

Tarikh kemaskini: 08/03/2018
 
KUALA LUMPUR, 8 Mac (Bernama) -- Dewan Promosi Pelaburan Malaysia-Guangdong (MGCIP) dan Persatuan Persahabatan Rakyat Guangdong dengan Negara Luar (GPAFFC) telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) untuk mempertingkatkan hubungan mesra dan kerjasama di antara kedua-dua pihak.

Kerjasama itu akan menggalakkan perbincangan mengenai budaya, ekonomi, perdagangan, pendidikan, pelancongan serta interaksi manusia dan usaha-usaha yang selari ke dalam bidang berkenaan.

Presiden MGCIP Tan Sri Lim Hock San berkata hubungan jangka panjang dan saling menguntungkan antara Malaysia dengan China adalah pemangkin yang penting bagi pembangunan ekonomi negara, yang diterajui oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri China menyampaikan penghargaan tertingginya kepada Perdana Menteri Malaysia atas usaha beliau mempromosikan inisiatif Satu Jalur, Satu Jalan. Menyedari kesan daripada teladan positif Malaysia, China bercita-cita untuk terus menggalakkan inisiatif tersebut kepada negara-negara lain," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Lim berkata kerjasama itu juga membolehkan MGCIP untuk mengukuhkan komunikasi di antara Malaysia dan Guangdong, menyediakan platform yang lebih teguh bagi pertukaran maklumat antara kedua-dua negara.....
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu