BERNAMA.com - EU Bimbang Peningkatan Pembunuhan Pemimpin Sosial, Pejuang Hak Asasi Di Colombia
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA DUNIA


EU Bimbang Peningkatan Pembunuhan Pemimpin Sosial, Pejuang Hak Asasi Di Colombia

Tarikh kemaskini: 07/03/2018
 
BOGOTA, 7 Mac (BERNAMA-NNN-EFE) -- Kesatuan Eropah (EU) bersama-sama Norway dan Switzerland pada Selasa meluahkan kebimbangan dengan peningkatan insiden serangan serta pembunuhan yang menimpa pemimpin sosial dan pejuang hak asasi manusia di Colombia.

Menurut data Pejabat Pesuruhjaya Tinggi bagi Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, serangan ke atas pejuang hak asasi manusia di Colombia meningkat sebanyak 30 peratus tahun lepas.

Badan bukan kerajaan, Somos Defensores (We Are Defenders), pula melaporkan bahawa sekurang-kurangnya sejumlah 106 pemimpin sosial dan pejuang hak asasi manusia telah dibunuh pada 2017, yang menyaksikan peningkatan sebanyak 32.5 peratus.

Sementara itu, Pejabat Pembela Awam merekodkan bahawa antara Januari 2016 dan 27 Feb 2017, sejumlah 282 pemimpin sosial serta pejuang hak asasi manusia dibunuh di Colombia.

Pada 2016, pejabat itu menyatakan bahawa sejumlah 134 mangsa dalam kedua-dua kategori telah dibunuh secara kejam, tahun lepas 126 orang manakala pada 2018, jumlah yang dicatat setakat ini ialah 22 pembunuhan.....
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu