BERNAMA.com - PBB Kutuk Pihak Bersenjata Yang Enggan Hormati Genjatan Senjata Di Syria
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA DUNIA


PBB Kutuk Pihak Bersenjata Yang Enggan Hormati Genjatan Senjata Di Syria

Tarikh kemaskini: 07/03/2018
 

Seorang penduduk Douma di bahagian timur wilayah Al Ghouta mencari sesuatu daripada runtuhan rumahnya yang musnah akibat konflik yang melanda Syria - gambar DPA
GENEVA, 7 Mac (Bernama) -- Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa mengutuk sekeras-kerasnya kegagalan semua pihak bersenjata terbabit menghentikan permusuhan serta tidak menghiraukan jaminan laluan selamat untuk konvoi bantuan kemanusiaan yang dihantar ke Ghouta Timur di Syria, lapor agensi berita China Xinhua.

Jurucakap Pejabat PBB bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA), Jens Laerke, dalam satu taklimat berkata misi menghantar bantuan kepada penduduk di Duma, Ghouta Timur telah dipendekkan susulan keganasan yang semakin meningkat serta kebimbangan keselamatan yang tidak terjamin.

Ia menggesa agar semua pihak terbabit dalam konflik melaksanakan sepenuhnya Resolusi 2401 Majlis Keselamatan PBB yang mendesak permusuhan dihentikan segera, sekurang-kurangnya selama 30 hari berturut-turut di seluruh Syria.

PBB menuntut akses kemanusiaan yang tidak terbatas diberikan selain evakuasi perubatan tanpa syarat kepada mereka yang sakit tenat dan cedera parah.

Laerke berkata serangan udara serta pengeboman di Duma dan Damsyik berlanjutan selama beberapa jam ketika konvoi bantuan antara agensi menghantar makanan dan bekalan kesihatan serta nutrisi kepada 27,500 orang.....
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu