BERNAMA.com - Sultan Johor Berkenan Rasmi Festival Perarakan Chingay 2018
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA AM


Sultan Johor Berkenan Rasmi Festival Perarakan Chingay 2018

Tarikh kemaskini: 08/03/2018
 

JOHOR BAHRU, 8 Mac (Bernama) -- Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar berkenan berangkat merasmikan Festival Perarakan Chingay 2018 di Jalan Wong Ah Fook, di sini, malam ini.

Keberangkatan tiba Sultan Ibrahim pada 8.30 malam disambut Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Perdagangan dan Kepenggunaan Johor Datuk Tee Siew Kiong.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Johor Datuk Azmi Rohani, Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed, Konsul Jeneral Singapura ke Johor Rajpal Singh dan Presiden Persatuan Tionghua Johor Bahru Datuk Seri Tey Kim Chai.

Sultan Ibrahim kemudian berkenan menyempurnakan simbolik perasmian Festival Perarakan Chingay 2018 dengan memalu gendang di pentas utama dan menerima cenderahati bingkai gambar bertulisan kaligrafi 'Keharmonian Muafakat Johor'.

Chingay dirai setiap tahun pada hari ke-21 bulan pertama kalendar Lunar Cina.

Pihak penganjur menganggarkan 500,000 pengunjung termasuk pelancong asing hadir menyaksikan festival malam ini yang merupakan acara tahunan dalam kalender pelancongan negeri Johor.

Perarakan turut membabitkan 15 kereta berhias sejauh kira-kira 7.8 kilometer berkenaan bermula dari Kuil Xing Gong di Jalan Ulu Air Molek, di sini hingga ke Kuil Kuno di Jalan Trus, di sini.

Orang ramai turut dihiburkan dengan pertunjukan bunga api dan pelbagai tarian tradisional serta kebudayaan masyarakat Cina, Melayu dan India.

Festival memasuki tahun ke-148 penganjurannya itu membawa maksud yang signifikan kepada masyarakat Tiong Hua kerana menggambarkan semangat permuafakatan yang kukuh antara kelima-lima suku dialek iaitu Teochew, Hokkien, Hakka, Guangsiew dan Hainan.

Sementara itu, Tey dalam ucapannya berkata pihaknya menjunjung setinggi terima kasih atas keberangkatan Sultan Johor ke perarakan terbabit.

-- BERNAMA

 
 
 

       Berita Utama Terdahulu