BERNAMA.com - Gempa Bumi Sederhana Gegarkan Ranau
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA AM


Gempa Bumi Sederhana Gegarkan Ranau

Tarikh kemaskini: 08/03/2018
 
KUALA LUMPUR, 8 Mac (Bernama) -- Gempa bumi sederhana bermagnitud 5.2 pada skala richter yang menggegarkan Ranau kira-kira 9.06 malam tadi turut dirasai di beberapa lokasi lain di Sabah.

Antara kawasan yang turut terkesan dengan gegaran tersebut ialah Kota Kinabalu, Kundasang, Penampang, Tuaran, Kudat dan Kota Marudu.

Seorang penduduk di Kundasang, Marliana Rahmad, 51, berkata ketika kejadian beliau dan suaminya baru pulang dari majlis bacaan Yasin di sebuah madrasah di Kampung Dumpiring.

"Kami terkejut kerana walaupun sudah biasa dengan kejadian gempa bumi di sini namun secara tiba-tiba berlaku gegaran yang sangat kuat berbanding gempa bumi yang selalu terjadi," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini malam ini.

Marliana berkata beliau dan suaminya, Mohd Solleh Said, 54, seorang guru bersyukur kerana selamat dalam kejadian gempa bumi itu yang berlaku kira-kira enam saat dan keadaan kini kembali pulih.

Seorang lagi penduduk, Suryani Mohd Saidi, 50, pula berkata beliau dapat merasakan gegaran selama 10 saat ketika berada di rumahnya di Penampang.

"Kami sekeluarga sedang beristirehat di ruang tamu sebelum tiba-tiba terasa gegaran dan sofa serta barang dalam rumah turut bergoyang.

"Mungkin gegaran di kawasan Penampang tidak sekuat kawasan lain di Kota Kinabalu tetapi ia masih dapat dirasai," katanya.Jabatan Meteorologi dalam kenyataan hari ini memaklumkan gempa bumi sederhana bermagnitud 5.2 pada skala Richter telah berlaku di Ranau, Sabah, pada 9.06 malam, hari ini.

Menurut kenyataan itu, lokasi gempa bumi itu ialah 6.1 Utara dan 116.6 Timur namun tiada ancaman tsunami.

-- BERNAMA

 
 
 

       Berita Utama Terdahulu