DUNIA › BERITA

Beras Wangi Hom Mali Thailand Dinobat Sebagai "Paling Sedap" Di Dunia


Tarikh kemaskini: 09/11/2017

BANGKOK, 9 Nov (Bernama) -- Beras wangi Hom Mali Thailand telah dinobat sebagai beras "paling sedap" di dunia selama dua tahun berturut-turut dan ini merupakan kemenangannya yang kelima sejak tahun 2009, menewaskan beras wangi dari negara jiran iaitu Kemboja dan Vietnam, lapor Agensi Berita Thailand (TNA).

Menteri Perdagangan Thailand Apiradi Tantraporn mengumumkan bahawa beras wangi itu telah mengekalkan kejuaraannya sebagai beras "paling sedap" dalam Pertandingan Beras Terbaik Dunia 2017, yang berlangsung di Macau pada Rabu.

Apiradi berkata Rice Trader, sebuah penerbitan perdagangan terkemuka dunia yang mendedikasikan analisis mendalam terhadap industri beras global, telah menganjurkan pertandingan itu sebanyak sembilan kali, yang menyaksikan Hom Mali meraih kemenangan pada 2009, 2010, 2011, 2016 dan 2017.

Apiradi mengakui bahawa kesemua kemenangan itu mampu membuktikan bahawa beras wangi keluaran Thailand adalah "paling sedap" di dunia dan kementeriannya akan terus bergerak ke hadapan, melalui langkah-langkah yang ketat, bagi mengekal serta melestarikan kualiti dan piawaian tinggi beras Hom Mali Thailand dalam jangka panjang, sambil turut mempromosi dan mewujudkan keyakinan terhadap beras wangi negara berkenaan secara global.

Bagi mengekal serta melestarikan kualiti dan piawaian tinggi beras Hom Mali Thailand, menteri berkenaan menjelaskan bahawa pihaknya akan terus menyediakan pengetahuan serta maklumat kepada petani tempatan tentang cara penanaman yang betul dan masa yang sesuai untuk menuai beras berkualiti tinggi itu.....