DUNIA › BERITA

OIC Bakal Wujud Pusat Keselamatan Siber


Tarikh kemaskini: 08/11/2017

KUALA LUMPUR, 8 Nov (Bernama) -- Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), bakal mewujudkan Pusat Keselamatan Siber tidak lama lagi, sebagai usaha untuk menggalakkan dan membangunkan kerjasama dalam kalangan negara anggota bagi mencegah, memerangi, dan menghapuskan jenayah siber.

Perkara itu disuarakan, Ketua Jabatan Teknologi Maklumat, OIC, Wajdi Alqulaiti semasa menyampaikan ucapan mewakili Setiausaha Agung OIC, pada Persidangan Tahunan OIC-CERT 2017, bertema 'Uncovering Future Threats', yang diadakan di Baku, Azerbaijan, dari 6 hingga 9 November.

Dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman webnya hari ini, OIC berkata, usaha itu selaras dengan Piagam Konvensyen OIC mengenai Membanteras Keganasan Antarabangsa.

"Kita semua sedar dan prihatin mengenai kemunculan corak dan trend baharu yang sentiasa berubah dalam keganasan antarabangsa dan faham pelampau terutamanya berkaitan jenayah siber melalui ruang siber," kata kenyataan itu.

Pada persidangan itu, Sekretariat Agung OIC mengulangi seruannya kepada negara anggota, yang belum menganggotai OIC-CERT, untuk menyertainya bagi membolehkan mekanisme penting itu memainkan peranan lebih ketara dan berkesan dalam menangani isu keselamatan siber.....