DUNIA › BERITA

Rakyat Malaysia, Amin Baco, Dipercayai Antara Pengganas Yang Terkorban Di Marawi


Tarikh kemaskini: 06/11/2017

MANILA, 6 Nov (Bernama) -- Pihak tentera amat yakin bahawa pengebom rakyat Malaysia, Amin Baco, adalah antara yang terbunuh ketika satu pertempuran sengit berlaku dalam usaha untuk menawan semula Bandar Marawi daripada Kumpulan Maute, lapor Agensi Berita Filipina (PNA).

Perkara ini didedahkan oleh jurucakap Angkatan Bersenjata Filipina (AFP) Mejar Jeneral Restituto Padilla menerusi satu mesej pada Isnin, yang bercanggah dengan dakwaan Ketua Pengarah Polis Kebangsaan Filipina (PNP) Ronald dela Rosa bahawa Baco kini adalah emir baharu kumpulan militan Daesh di Asia Tenggara.

"Bertentangan dengan pengumuman baru-baru ini oleh beberapa pegawai bahawa kumpulan militan itu kini diketuai Amin Baco, pihak AFP amat yakin bahawa kumpulan itu kini tiada pemimpin dan tidak mempunyai arah tujuan. Amin Baco dipercayai antara mereka yang terbunuh di Marawi baru-baru ini. Pencarian mayat Baco kini dilakukan secara agresif dan berterusan," katanya.

Padilla turut menafikan bahawa saki-baki pejuang sesat Kumpulan Maute mampu mempengaruhi situasi keselamatan keseluruhan bandar yang dilanda konflik itu.

"Susulan kejayaan operasi tempur di Bandar Marawi, AFP kini secara agresif sedang menjalankan operasi pembersihan. Operasi pembersihan difokuskan kepada kawasan selebihnya di Marawi yang dipercayai menjadi tempat pejuang sesat terbabit untuk terus bertahan dan bersembunyi sebelum meloloskan diri dari kawasan pertempuran utama," katanya.....