SUKAN › BERITA

Kelantan, Pulau Pinang Idam Juara Piala Emas Raja-raja


Tarikh kemaskini: 10/11/2017

KOTA BHARU, 10 Nov (Bernama) -- Perlawanan akhir Piala Emas Raja-Raja edisi ke-77 antara Kelantan dan Pulau Pinang di Stadium Sultan Muhammad IV di sini malam esok, dijangka sengit selepas kedua-dua pasukan mempunyai misi yang sama untuk menjulang piala tersebut.

Kelantan, turun sebagai tuan rumah, mahu mengulangi kejayaan diraih tujuh tahun lalu (2010) apabila muncul juara manakala Pulau Pinang juga ingin sekali lagi merangkul kejuaraan tersebut selepas edisi 2002.

Pengurus pasukan Kelantan, Nudin Awang berkata pada edisi kali ini, Persatuan Bola Sepak Melayu Malaysia Kelantan mengidamkan juara setelah enam tahun pasukan Kelantan gagal mara ke pentas akhir.

"Pemain perlu bermain mati-matian malam esok bagi menewaskan Pulau Pinang yang diyakini turun dengan corak, taktikal dan strategi berlainan berbanding pada perlawanan sebelum ini," katanya pada sidang akhbar perlawanan akhir Piala Emas Raja-Raja di sini, hari ini.

Pada perlawanan separuh akhir, Kelantan menewaskan Kuala Lumpur dengan agregat 2-0 manakala Pulau Pinang menang ke atas pasukan Selangor menerusi agregat 1-0.....