SUKAN › BERITA

12,000 Dijangka Sertai ATM Half Marathon Ahad Ini


Tarikh kemaskini: 10/11/2017

PORT DICKSON, 10 Nov (Bernama) -- Seramai 12,000 orang dijangka menyertai Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Half Marathon 2017 anjuran MUSE Group Asia dengan kerjasama ATM di Bandar Tentera Darat di sini Ahad ini.

Ketua Pegawai Eksekutif MUSE Riduwan Matni berkata acara larian itu yang julung kali diadakan di negara ini bertujuan meningkatkan penglibatan anggota tentera bersama orang awam dan dalam masa sama memupuk budaya hidup sihat.

"Larian ini telah dipromosikan sejak pertengahan tahun dan mula dibuka untuk penyertaan pada 22 Ogos lalu, manakala tarikh tutup penyertaan 1 Okt. Kami menerima 8,000 penyertaan yang terdiri daripada anggota tentera dan selebihnya 4,000 orang adalah orang awam.

"Walaupun penyertaan larian ini telah ditutup, tetapi kami masih lagi menerima pertanyaan daripada orang ramai yang berminat untuk menyertainya. Sempena dengan larian itu, kami turut mengadakan 'persembahan aset tentera' iaitu paparan statik perkakasan, kakitangan dan demonstrasi ketenteraan. Turut dipamerkan termasuk kenderaan perisai, bot penyerang, senjata antipesawat, senapang serangan dan kereta kebal," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Katanya sebanyak tiga kategori utama dipertandingkan dalam larian itu iaitu kategori 21 kilometer, 10 kilometer dan lima kilometer. Daripada tiga kategori utama itu, terdapat subkategori seperti kategori terbuka, veteran dan pakaian terbaik.....