SUKAN › BERITA

Pendedahan Perlawanan Berintensiti Tinggi Diperlukan Skuad B-19 Negara


Tarikh kemaskini: 10/11/2017

SEPANG, 9 Nov (Bernama) -- Skuad bola sepak Bawah 19 Tahun (B-19) kebangsaan perlu diberikan lebih banyak pendedahan beraksi pada perlawanan berintensiti tinggi sekiranya mahu bersaing bersama pasukan gergasi Asia pada Kejohanan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) B-19 2018 di Indonesia.

Ketua jurulatih B-19 kebangsaan, Bojan Hodak berkata tiada alternatif lain yang mampu meningatkan tahap permainan pasukannya selain menerusi pendedahan perlawanan menentang pasukan yang lebih baik.

Menurutnya, kekalahan 0-3 kepada pasukan tuan rumah, Korea Selatan pada aksi terakhir kumpulan F pada pusingan kelayakan AFC B-19 2018 semalam, sudah cukup membuktikan banyak elemen permainan yang perlu diterapkan ke dalam skuad negara.

"Kami masih jauh daripada mereka (Korea Selatan) tetapi kami perlukan lebih banyak perlawanan sebegini. Hanya cara ini mampu meningkatkan mutu permainan iaitu dengan berhadapan lawan yang lebih bagus.

"Mereka adalah lebih baik dari segi teknikal dan taktikal. Mereka lebih kuat dan berlari dengan lebih baik tanpa bola dan inilah yang kami perlu belajar," katanya sejurus tiba dari Korea Selatan di sini hari ini.....