SUKAN › BERITA

Warga Emas Sertai Ironman, Tunai Hasrat Arwah Rakan Karib


Tarikh kemaskini: 09/11/2017

LANGKAWI, 9 Nov (Bernama) -- Bertitik mula daripada kematian rakannya yang lemas ketika menyertai kejohanan triathlon pada 2007, Ahmad Fadzil Samsudin, 65, akan menyertai Kejohanan Ironman Langkawi 2017, Sabtu ini selepas 10 tahun mengumpul semangat untuk meneruskan hasrat rakan baiknya itu.

Ahmad Fadzil yang merupakan pesara kerajaan berkata dia dan rakan baiknya, Muhammad Zubir Zainal Abidin telah membuat perancangan untuk menyertai kejohanan Ironman pada tahun 2009 sebelum impian tersebut musnah selepas rakannya itu lemas.

"Kami berkawan sejak zaman sekolah lagi dan menyambung pelajaran tinggi bersama-sama. Pada 2007, arwah yang menyertai kejohanan triathlon di Pork Dickson telah ditemukan lemas semasa melakukan disiplin berenang dan sejak itu hasrat kami tertangguh.

"Tetapi, dalam masa yang sama saya dapat rasakan bahawa arwah mahu saya teruskan impian yang kami buat dahulu dan sebab itu, selepas 10 tahun saya akhirnya akan menyertai kejohanan ini untuk diri saya dan juga arwah," katanya kepada pemberita di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri di sini, hari ini.

Katanya, dia tidak meletakkan sebarang sasaran namun ingin memastikan dirinya dapat menamatkan ketiga-tiga displin perlumbaan iaitu berenang sejauh 3.8km, berbasikal 180km dan berlari sejauh 42.2km.....