BERNAMA › BERITA
Tun Arifin Terima Ijazah Doktor Kehormat Undang-Undang UIAM


Tarikh kemaskini: 11/11/2017


Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Tan Sri Dr Rais Yatim (kiri) menyampaikan sijil Doktor Falsafah dalam Undang-Undang kepada Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria
KUALA LUMPUR, 11 Nov (Bernama) -- Bekas Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria hari ini menerima Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Undang-Undang pada Majlis Konvokesyen Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM ) ke- 33 di sini.

Anugerah itu diberikan sebagai penghargaan terhadap sumbangan besar Arifin yang banyak melakar penambahbaikan dalam sistem perundangan negara selain banyak berkongsi ilmu serta kepakaran beliau di dalam dan luar negara.

Ijazah disampaikan Presiden UIAM, Tan Sri Dr Rais Yatim pada sesi pertama konvokesyen yang berlangsung selama tiga hari bermula hari ini di Dewan Utama Pusat Kebudayaan UIAM, Kampus Gombak.

Seramai 5,165 graduan menerima ijazah masing-masing pada majlis konvokesyen kali ini.

Arifin yang berkhidmat selama 25 tahun dalam badan kehakiman menyertai perkhidmatan awam sebagai pegawai undang-undang di Jabatan Perdana Menteri kira-kira 42 tahun lepas sebelum menjadi Majistret pada 1976.

Beliau merupakan Penasihat Undang-undang Negeri Perak pada 1988 sebelum menjadi Pesuruhjaya Kehakiman pada 1992 dan Hakim Mahkamah Tinggi pada 1994.

Beliau dilantik sebagai Hakim Mahkamah Rayuan pada 2002, Hakim Mahkamah Persekutuan pada 2005 dan Hakim Besar Malaya pada 2008.

Pada 12 Sept 2011, beliau dilantik sebagai Ketua Hakim Negara Ke-13 menggantikan Tun Zaki Azmi sebelum bersara pada 31 Mac lepas.

-- BERNAMA