BERNAMA › BERITA
FINCO Berhasrat Tingkat Penguasaan Bahasa Inggeris Di Sekolah Sabah


Tarikh kemaskini: 11/11/2017

KUALA LUMPUR, 11 Nov (Bernama) -- Financial Industry Collective Outreach (FINCO) akan membangunkan modul untuk memperluaskan program penguasaan bahasa Inggeris ke 14 buah sekolah di tujuh daerah di Sabah pada 2018.

Pelan peluasan itu telah digariskan dengan nasihat daripada Jabatan Pendidikan negeri, menurut kenyataan oleh FINCO dan AmBank Group.

Kenyataan itu menyebut baru-baru ini, FINCO telah menaja program 'Reading Hunt' yang ketiga dan terakhir di Sekolah Kebangsaan (SK) Rampayan di Manggatal, Sabah dengan penyertaan 43 murid Tahun Empat.

Ia merupakan projek perintis yang dimulakan oleh Soroptimist International Kota Kinabalu (SIKK) dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Sabah serta Perpustakaan Negeri Sabah untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar sekolah.

"Sukarelawan daripada AmBank, Prudential, Maybank dan SIKK membantu guru-guru menjalankan aktiviti berkenaan," kata kenyataan itu yang menambah program Reading Hunt dibangunkan oleh guru bahasa Inggeris SK Rampayan dengan sokongan daripada sukarelawan SIKK.....