BERNAMA › BERITA
180 Permohonan Sijil Lahir Lewat Didaftarkan Di Mahkamah Bergerak


Tarikh kemaskini: 11/11/2017


BELURAN, 11 Nov (Bernama) -- Sebanyak 180 permohonan daftar lewat surat lahir penduduk di sekitar Kampung Matangal Paitan berjaya didaftarkan dan mendapat keizinan mahkamah untuk memperoleh siji lahir menerusi program Mahkamah Bergerak selama dua hari berakhir semalam.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Datuk Martin Idang berkata program Mahkamah Bergerak telah dilaksanakan di negeri ini sejak 2007 hasil inisiatif Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum.

Katanya tumpuan program itu adalah di kawasan luar bandar berikutan banyak masalah daftar lewat sijil lahir berlaku di kawasan itu disebabkan kurangnya kesedaran dalam kalangan ibu bapa.

Menurutnya menerusi program itu, Majistret akan mendengar setiap kes daftar lewat sijil lahir sebelum memberi keizinan untuk permohonan diluluskan dan terus diproses oleh pihak Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang turut serta dalam program itu.

Katanya program berkenaan adalah kali keempat dilaksanakan di kawasan daerah kecil Paitan pada tahun ini yang penduduknya masih ramai berhadapan dengan daftar lewat sijil lahir dan kad pengenalan.....