BERNAMA › BERITA
MQA Terima Sijil Pengiktirafan Sistem Pengurusan Anti Bribery


Tarikh kemaskini: 11/11/2017

SUBANG JAYA, 10 Nov (Bernama) -- Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) hari ini memperoleh sijil pengiktirafan bagi Skim Pensijilan Sistem Pengurusan Anti-Bribery yang dilancarkan buat julung kalinya di sini, malam ini.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif-Jaminan Kualiti (MQA) Prof Dr Hazman Shah Abdullah berkata penerimaan sijil pengiktirafan di bawah ISO 37001:2016 itu membuktikan usaha proaktif MQA dalam mengekang dan menjauhkan warga agensi berkenaan daripada kegiatan rasuah semasa melaksanakan tugas mereka.

"Ini merupakan satu lagi pencapaian MQA dalam membina sistem pengurusan yang bukan sahaja cekap tetapi juga yang boleh membanteras apa sahaja kegiatan bercorak rasuah dalam operasi kita.

Sistem ISO ini juga akan sentiasa dipantau oleh SIRIM sebagai pengeluar sijil, supaya sistem pengurusan dan operasi agensi kita berada pada tahap yang cemerlang,"katanya kepada Bernama selepas menerima sijil itu yang disampaikan Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr Abu Bakar Mohamad Diah dalam Majlis SIRIM Industri 2017 di sini, malam ini.

Turut hadir, Pengerusi SIRIM, Tan Sri Dr Ahmad Tajuddin Ali.

Hazman Shah berkata MQA juga berbangga kerana menjadi antara organisasi pertama di Malaysia yang menerima sijil pengiktirafan itu.

Selain MQA, agensi lain yang turut menerima sijil pengiktirafan berkenaan ialah Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Lembaga Tabung Haji, Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad dan Yayasan Pahang.

"Kita telah laksanakan prosedur pensijilan ini secara berperingkat dan telah diberi tempoh dalam jangka masa kurang enam bulan sebelum kita diberi pensijilan ini.

"Sepanjang tempoh itu amalan agensi kita telah diaudit dan disemak oleh SIRIM dan SIRIM mendapati kita bebas daripada rasuah,"katanya.

Sijil pengiktirafan ISO 37001 yang dibangunkan pada pertengahan 2016 itu, merupakan ukuran kawalan sistem pencegahan rasuah bagi membantu organisasi melaksanakan sistem pengurusan yang efektif dalam mencegah, mengesan dan menangani rasuah.

-- BERNAMA