BERNAMA › BERITA
Boost Dan UTM Wujudkan 'Kampus Tanpa Tunai' Pertama Di Malaysia


Tarikh kemaskini: 10/11/2017

KUALA LUMPUR, 10 Nov (Bernama) -- Boost, yang merupakan aplikasi dompet mudah alih elektronik, telah bekerjasama dengan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) bagi meneroka potensi seramai 25,000 pelajar dan fakulti universiti itu bagi merangsang penggunaan aplikasi serta kelahiran 'kampus tanpa tunai' yang pertama di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Christopher Tiffin, berkata Boost, yang merupakan syarikat permulaan yang disokong oleh Axiata Digital Services Sdn Bhd, telah memulakan operasi sejak Januari tahun ini dengan kira-kira 500,000 muat turun serta lebih kurang 1,000 peniaga.

"Nilai transaksi adalah kecil, dengan kira-kira 50 peratus muat turun yang aktif tetapi lebih tertumpu kepada pengisian semula prabayar," katanya kepada pemberita selepas menandatangani perjanjian perkongsian itu 2 Nov lepas.

Perjanjian tersebut telah ditandatangani oleh Tiffin, UTM diwakili oleh Timbalan Naib Canselor, Profesor Dr Azlan Abd Rahman dan rakan perolehan peniaga tunggalnya, Zen Trilion Sdn Bhd, diwakili oleh CEO, Dick Hilmi Hasan.

Selepas mendapat kelulusan daripada Bank Negara Malaysia dalam pengeluaran wang elektronik, Boost telah mengambil langkah pertama untuk berkembang melalui kerjasama dengan UTM bagi meneroka ke dalam pasaran 25,000 komuniti kampus UTM termasuk 200 peniaga yang mempunyai hubungan perniagaan dengan universiti itu.

"Perkongsian itu menandakan lebih daripada sekadar usaha sama, kerana ia memperkenalkan cara baharu dan menarik bagi rakyat Malaysia untuk maju ke hadapan dalam dunia digital. Sokongan pengalaman Axiata yang luas dalam teknologi digital merentasi Asia, jaminan keselamatan urus niaga menjadi asas terpenting kepada Boost," katanya.

Boost, yang berhasrat untuk mengembangkan platformnya sendiri, dijangka akan memulakan promosi besar-besaran termasuk mencari lebih banyak perkongsian strategik pada masa akan datang untuk mendidik dan menyemai kepercayaan di kalangan pengguna mengenai kebolehpercayaan dan keselamatan bagi aplikasi e-dompet syarikat berkenaan.

"Kami akan menjadi lebih agresif dalam pasaran untuk mempercepatkan pengembangan kami.

"Bulan ini, kami mempunyai beberapa kemajuan yang berbeza dalam penawaran produk akan datang, yang akan membawa kepada pelancaran yang lebih besar di mana aplikasi ini akan mempunyai lebih banyak fungsi," katanya.

Selain daripada urus niaga membabitkan prabayar, Kedai Digital Boost akan membenarkan pengguna untuk membeli baucer digital jenama kegemaran mereka pada tawaran hebat, katanya.

Katanya, beberapa peniaga 'pasar malam', medan selera dan lori makanan di lokasi-lokasi terpilih di Lembah Klang juga telah melibatkan diri dalam pembayaran melalui telefon bimbit dan Boost berharap untuk memancing lebih banyak peniaga kerana fokus utama syarikat itu dalam jangka pendek adalah sebagai peniaga tunai.

Sementara itu, Dr Azlan berkata, perkongsian itu menandakan UTM sedang bergerak menuju ke arah kampus digital sepenuhnya.

"Boost akan memberikan pelajar kami keselesaan, gaya hidup dan pendedahan teknologi digital yang akan menyediakan mereka dengan revolusi industri keempat." katanya.

-- BERNAMA