•   

PERSPEKTIF ISU MASA KINI › SENARAI BERITA

Oleh Syed Iylia Hariz Al-Qadri Syed Izman

(Bahagian pertama daripada artikel tiga siri mengenai peluang keemasan yang wujud di Jalan Tunku Abdul Rahman semasa Ramadan)

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Sepanjang Ramadan al-Mubarak, Jalan Masjid India, Jalan Bunus 6 dan Lorong Tunku Abdul Rahman (Lorong TAR), yang terletak sebelah-menyebelah di tengah-tengah bandar raya ini, bertukar menjadi 'lombong emas' bagi mereka yang berniaga di lot bazar Ramadan di situ.


Fokus Berita Oleh Mohd Hisham Abdul Rafar

SEREMBAN, (Bernama) -- Kompetensi pemandu kereta mahupun pengendali kenderaan berat serta kecuaian dan sikap ketika di jalan raya sering kali dikaitkan sebagai penyebab utama nahas jalan raya yang mengorbankan purata 20 orang setiap hari di negara ini.


Oleh Mohd Hisham Abdul Rafar

SEREMBAN (Bernama) -- Ancaman serangan siber 'Ransomware Wannacry' yang melanda seluruh dunia termasuk England baru-baru ini, sudah pasti membuatkan ramai pihak berfikir adakah selamat simpanan data dibuat dalam talian.


Fokus Berita Oleh Ismail Amsyar Mohd Said

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Sejak penubuhannya 30 tahun lepas, Persidangan Meja Bulat Asia Pasifik (APR) telah menghadapi cabaran dalam mengisi topik yang bakal dibincangkan dalam mesyuarat yang sangat dinantikan itu bagi memastikan ia relevan kepada rantau ini dan pada masa yang sama, cuba mengelak daripada mengulangi topik yang sama.


Ini adalah terjemahan artikel lengkap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk akhbar Saudi Gazette dalam Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Arab bagi akhbar Al Riyadh


Daripada MOKHTAR HUSSAIN

BEIJING (Bernama) -- Pepatah Cina ada menyebut yang lebih kurang bermaksud, sekiranya rakyat bersatu hati, tanah pun boleh bertukar menjadi emas.


Oleh Mohd Faizal Hassan

KUALA LUMPUR (Bernama) -- 'Perceraian politik' di antara PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan menjadikan gelanggang pilihan raya umum (PRU) ke-14 menyaksikan pertandingan yang lebih rancak bagi merebut sesuatu kawasan Parlimen atau Dewan Undangan Negeri di kalangan semua parti politik, kata penganalisis politik tempatan.