•   

PERSPEKTIF ISU MASA KINI › SENARAI BERITA

Oleh Mohd Faizal Hassan

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Melihat pada perkembangan teknologi tanpa sempadan yang begitu pantas, usaha memerangi pembiayaan keganasan perlu dilakukan dengan lebih berkesan menerusi metodologi terkini dan kerjasama kukuh peringkat global, kata pakar.


PUTRAJAYA, (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah rakan yang boleh dipercayai Presiden Amerika Syarikat Donald Trump dan merupakan rakan yang diberikan perhatian penting termasuk dalam isu-isu yang diketengahkan Malaysia.


PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU, (Bernama) -- Seorang utusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah meminta agar langkah-langkah dipertingkat bagi melindungi dan membantu mangsa keganasan seksual dalam kalangan ribuan pelarian masyarakat Islam Rohingya yang tinggal sekitar bandar Cox Bazar di Bangladesh, lapor Associated Press of Pakistan (APP).


Oleh Norul Akma Mohd Zain

PULAU PINANG, (Bernama) -- Sejak dua bulan kebelakangan ini Pulau Pinang dilanda musibah silih berganti daripada tanah runtuh dan kemalangan jalan raya yang mengorbankan banyak nyawa sehinggalah kepada banjir besar.


Oleh Kamarul Ariffin Md Yassin

COX'S BAZAR (Bangladesh), (Bernama) -- Sewaktu Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi melawat kem pelarian Rohingya di sini Isnin lalu, jumlah wartawan yang hadir membuat liputan program itu agak mengejutkan penulis.


Oleh S Kisho Kumari

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Deepavali adalah masa terbaik untuk seseorang memakai pakaian tradisional yang menjadi tarikan sepanjang hari dan juga menggayakan pakaian tercantik pada hari berkenaan khususnya dalam media sosial.


Oleh Fatin Nabihah Marzuki

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Hasrat untuk memiliki rumah sendiri bagi seorang pegawai bank terutamanya di tengah bandar raya akhirnya tercapai menerusi projek Rumah Wilayah Persekutuan (Rumawip), satu inisiatif kerajaan bagi membolehkan golongan berpendapatan sederhana memiliki rumah sendiri.