•   

PERSPEKTIF ISU MASA KINI › SENARAI BERITA

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Berikut adalah titah Sultan Muhammad V pada Istiadat pertabalan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15, di Istana Negara, di sini hari ini:


Oleh Rohaiza Ab Rahman

KOTA BHARU, (Bernama) -- Istana Telipot yang menjadi kediaman Sultan Muhammad V di sini, dipasang pembesar suara yang disambungkan secara terus dari Masjid Sultan Muhammad II, Telipot, dekat sini.


Oleh Rhoma Ahmad Razali dan Siti Baaqiah Mamat

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Istiadat pertabalan Sultan Muhammad V sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15 yang bakal berlangsung dengan penuh adat istiadat Raja-raja Melayu pada 24 April ini akan mengangkat darjat institusi Yang di-Pertuan Agong ke tahap yang lebih tinggi dan sekali gus mencerminkan sistem Raja Berpelembagaan yang diamalkan di negara ini terus dijulang.


Aanalisis Berita Oleh Fadzillah Aishah Ismail

SHAH ALAM, (Bernama) -- Muktamar PAS ke-63 pada hujung bulan ini, dilaporkanbakal menjadi penentu sama ada parti Islam itu akan menamatkantahaluf siyasi denganPKRatau mengekalkannyaberikutanusulyang diluluskan beberapa kawasan PASdi PulauPinang, Kedah, Kelantan dan Terengganuagar kerjasama politikdenganPKR ditamatkan.


Oleh Nur Natasha Aida Ismail

SEREMBAN (Bernama) -- Dalam arus perkembangan dunia teknologi tanpa sempadan hari ini, tugas pasukan keselamatan terutama Polis Diraja Malaysia (PDRM) kian mencabar bukan sahaja dalam konteks memerangi jenayah yang semakin sofistikated bahkan persepsi masyarakat terhadap kadar jenayah di sekeliling mereka.


Oleh Mohamad Bakri Darus

KOTA BHARU, (Bernama) -- Bermula hanya 400 hektar ketika mula ditanam secara komersial di Malaysia pada 2010, kini selepas tujuh tahun kenaf semakin popular dan keluasannya kini mencecah 3,000 hektar.


Oleh Mohd Hisham Abdul Rafar

SEREMBAN, (Bernama) -- Penguasaan Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man sebagai presiden dan timbalan presiden PAS memberikan isyarat jelas sokongan padu berterusan akar umbi terhadap kepimpinan ulama.