•   

PERSPEKTIF ISU MASA KINI › SENARAI BERITA

Fokus Berita Oleh Noor Shamsiah Mohamed

BENTONG, (Bernama) -- Saban tahun sambutan Hari Peneroka yang diraikan pasti mengimbas kembali kewujudan tanah rancangan pertama Felda Lurah Bilut, yang memahat sejarah pembangunan tanah pertanian secara berkelompok dan simbol perpaduan rakyat negara ini.


Fokus Berita Oleh Suhaila Said

KAJANG, (Bernama) -- Pelancaran perkhidmatan fasa dua Transit Aliran Massa (MRT) laluan Semantan-Kajang, Isnin ini, sudah pasti membawa sinar baharu dalam kehidupan penduduk Kajang dan kawasan sekitarnya yang berulang-alik mencari rezeki di ibu negara.


Oleh Thivyamalini Ramalu

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- "Mabrook li kul Al Iraqeen." (Tahniah kepada semua rakyat Iraq).

Oleh Oleh R.Vikneswaran

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Selepas kali terakhir Malaysia meraih emas acara 100 meter lelaki Sukan SEA 14 tahun lepas, harapan besar kini disandarkan kepada raja pecut negara, Khairul Hafiz Jantan apabila Malaysia menjadi tuan rumah temasya dwitahunan itu bermula 19 hingga 30 Ogos ini.


Oleh Mohd Faizal Hassan

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Juruterbang telah dilatih dengan begitu komprehensif bagi persediaan mental termasuk berdoa ketika menghadapi pelbagai situasi kecemasan dan teknikal sewaktu penerbangan.


Oleh Syed Iylia Hariz Al-Qadri Syed Izman

(Bahagian pertama daripada artikel tiga siri mengenai peluang keemasan yang wujud di Jalan Tunku Abdul Rahman semasa Ramadan)

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Sepanjang Ramadan al-Mubarak, Jalan Masjid India, Jalan Bunus 6 dan Lorong Tunku Abdul Rahman (Lorong TAR), yang terletak sebelah-menyebelah di tengah-tengah bandar raya ini, bertukar menjadi 'lombong emas' bagi mereka yang berniaga di lot bazar Ramadan di situ.


Fokus Berita Oleh Mohd Hisham Abdul Rafar

SEREMBAN, (Bernama) -- Kompetensi pemandu kereta mahupun pengendali kenderaan berat serta kecuaian dan sikap ketika di jalan raya sering kali dikaitkan sebagai penyebab utama nahas jalan raya yang mengorbankan purata 20 orang setiap hari di negara ini.