AM › BERITA

Jawatankuasa Khas Siapkan Pulau Pangkor Sebagai Pulau Bebas Cukai


Tarikh kemaskini: 10/11/2017

LUMUT, 10 Nov (Bernama) -- Kerajaan negeri akan mewujudkan sebuah jawatankuasa khas dalam menentukan beberapa perkara selain membuat persiapan di Pulau Pangkor yang bakal menjadi pulau bebas cukai, kata Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.

Beliau berkata ia juga diwujudkan bagi memudahkan perbincangan dapat dilakukan antara pihak Kementerian Kewangan dan kerajaan negeri mengenai kedudukan Pulau Pangkor sebagai pulau bebas cukai kelak seperti yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Bajet 2018 pada 27 Okt lepas.

Zambry berkata melalui jawatankuasa khas yang akan dipengerusikan beliau sendiri, pihaknya dapat berbincang mengenai penjualan arak, rokok yang tidak akan tersenarai dalam barangan bebas cukai di pulau itu memandangkan kesannya terhadap masyarakat.

"Jadi, kerajaan telah membuat keputusan (arak dan rokok bukan item bebas cukai) dan kita menghormati keputusan itu sekali gus membentuk satu sistem pulau bebas cukai yang bukan semata-mata orang memikirkan ia hanyalah tertakluk kepada barangan tertentu seperti arak dan rokok.

"Sedangkan pulau bebas cukai boleh dijenamakan dengan pelbagai produk-produk lain seperti pinggan, mangkuk, pakaian, aksesori, minyak wangi, coklat dan pelbagai lagi," katanya pada sidang media selepas Majlis Pertemuan bersama Ahli Persatuan Pemandu Teksi Pulau Pangkor di sini malam ini.....