AM › BERITA

myCuaca Tawar Informasi Cuaca Terkini - KP METMalaysia


Tarikh kemaskini: 10/11/2017

KUALA LUMPUR, 10 Nov (Bernama) -- Orang ramai boleh merujuk kepada aplikasi mudah alih, myCuaca, yang mengandungi maklumat cuaca terkini selain laman sesawang Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia).

Ketua Pengarah METMalaysia Alui Bahari berkata empat petugas bertanggungjawab mengemas kini keadaan semasa cuaca dalam aplikasi dan laman sesawang berkenaan bagi membolehkan rakyat bersedia menghadapi sebarang perubahan cuaca yang tidak menentu ketika ini.

"Kesemua petugas berkenaan mempunyai dua syif iaitu pagi dan malam. Mereka bukan sahaja kemas kini aplikasi malah di laman sesawang METMalaysia iaitu "http://www.met.gov.my/. Keadaan semasa cuaca dikemas kini dua kali sehari iaitu pada 10 pagi dan 10 malam.

"Namun, jika terdapat maklumat terkini, pihak kami akan kemas kini maklumat dengan kadar segera untuk orang ramai," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Alui berkata demikian ketika diminta mengulas saranan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak yang mahu METMalaysia meningkatkan kekerapan hebahan maklumat mengenai keadaan cuaca kepada rakyat melalui platform kementerian itu termasuk media arus perdana serta media sosial dengan kerjasama METMalaysia.....