AM › BERITA

Tulang Belakang Membengkok, Suri Rumah Rayu Bantuan Bagi Elak Lumpuh


Tarikh kemaskini: 10/11/2017

MELAKA, 10 Nov (Bernama) -- Seorang suri rumah berdepan risiko lumpuh sekiranya lewat menjalani pembedahan yang menelan kos kira-kira RM50,000 ekoran masalah tulang belakang membengkok atau 'Scoliosis S' yang dihidapinya sejak berusia tujuh tahun.

Ungku Isma Sabrina Ungku Ismail, 38, berkata dia kini tidak dapat berdiri atau duduk terlalu lama, pernafasan sering terganggu dan kesakitan yang dialaminya kini semakin kerap serta tidak dapat ditanggung.

"Pergerakan saya sangat terbatas sejak dua tahun kebelakangan ini dan ia memberi kesan pada sistem pernafasan. Saya kini terpaksa bergantung pada penggunaan 'nebulizer' untuk bernafas dengan baik kerana tulang belakang yang membengkok telah menghimpit paru-paru saya.

"Kadang-kadang saya berasa seperti nyawa-nyawa ikan, terasa bisa apabila tapak kaki pijak ke lantai dan tulang di bahagian kaki akan membengkak dan lebam sekiranya berdiri atau berjalan terlalu lama," katanya yang ditemani suami Kamarulzamani Mahamod pada sidang akhbar bagi mengumpul dana pembedahannya di sini, hari ini.

Turut hadir Pengarah Pusat Perkhidmatan Barisan Nasional negeri Melaka (Pembela BN) Amir Hamzah.....