AM › BERITA

Anak Dirantai Pada Tong Gas: Suami Isteri Didakwa


Tarikh kemaskini: 10/11/2017


KUANTAN, 10 Nov (Bernama) -- Sepasang suami isteri mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini, atas tuduhan menganiaya anak mereka yang berusia 10 tahun dengan merantai lehernya pada tong gas, bulan lepas.

Mohd Farid Fikri Mohamad, 32, yang merupakan anggota tentera dan isterinya Fatimah Muhammad Zain, 37, dengan tenang membuat pengakuan itu di hadapan Hakim Datuk Unaizah Mohd.

Mereka didakwa menganiaya kanak-kanak itu di bawah jagaan mereka sehingga menyebabkan kecederaan fizikal terhadap mangsa di sebuah rumah di Bandar Indera Mahkota di sini antara pukul 1 pagi hingga 9.15 pagi, 5 Okt lalu.

Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 31(1) akta sama yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara maksimum 20 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Seksyen itu juga memperuntukkan hukuman tambahan bon berkelakuan baik untuk tempoh dan syarat yang difikirkan sesuai oleh mahkamah serta melakukan khidmat masyarakat tidak melebihi 240 jam.....