RENCANA › BERITA

Batang Lupar Bukan Sahaja Bujang Senang


Tarikh kemaskini: 10/11/2017


Perjalanan dengan bot di Taman Negara Maludam Foto Bernama
Oleh Aishah Mohmad Afandi

SERI AMAN (Sarawak) (Bernama) -- Sebut Batang Lupar pasti ada yang akan teringatkan kisah si Bujang Senang, seekor buaya 'gergasi' yang mengganas di Sungai Batang Lupar puluhan tahun sebelum berjaya dibunuh sekitar tahun 1992.

Jadi tidak hairanlah apabila ketua saya mengucapkan kata-kata "selamat pergi dan balik" sebelum saya bertolak ke Kuching, Sarawak untuk program "Kembara Batang Lupar 2017".

Program tiga hari itu (20 hingga 22 Okt) yang disertai 40 pengamal media dari Kuala Lumpur dan Kuching adalah anjuran Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM).

Saya berasal dari pulau mutiara Pulau Pinang dan memang belum pernah ke Batang Lupar dan secara berjenaka saya memberitahu kawan-kawan saya kalau pun saya tidak menjadi habuan buaya di Batang Lupar, yang lebih menjadi keresahan saya ialah berada di kawasan pedalaman dan terputus hubungan internet!


Penduduk Rumah Panjang Kampung Belimbing Besi Foto Bernama


Alhamdulillah, keadaan sepanjang tempoh program kembara itu tidaklah seteruk yang saya fikirkan.

Program kembara itu sebenarnya bukanlah mengenai Batang Lupar (di Sarawak Batang bermaksud Sungai) semata-mata tetapi meliputi juga kawasan Parlimen Batang Lupar yang luasnya sebesar Negeri Sembilan. Menteri KPWKM, Datuk Rohani Abdul Karim ialah ahli Parlimen bagi kerusi Batang Lupar.....