RENCANA › SENARAI BERITA

Oleh Nurul Halawati Mohamad Azhari

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Keterujaan ibu bapa memuatnaik gambar anak mereka di media sosial boleh mengundang padah.

Anak anda mungkin boleh terdedah kepada risiko bahaya dan jenayah seksual!

Datuk Seri Rohani Abdul Karim, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sendiri menyuarakan nasihat agar ibu bapa berhati-hati apabila berkongsi gambar-gambar anak kecil mereka di media sosial.

Ini kerana ada kecenderungan pihak tidak bertanggungjawab untuk menyalahgunakan gambar-gambar tersebut.


Oleh Sakini Mohd Said

RANAU (Bernama) -- Mata lelaki berbaju putih ini merenung tajam timbunan bara sambil menguis-nguisnya dengan batang besi.

Tidak berpuas hati dengan kemarakan api, lelaki itu lantas menekan suis elektrik di sudut penjuru bengkel untuk menghidupkan satu 'alat berwarna biru'.

"Api kena agak marak semasa proses menempa besi (dibakar dan diketuk berulang kali) untuk dijadikan mata parang. Kita guna pengering rambut kerana anginnya cepat menyemarakkan api," kata Haddy Piris, tukang kraf dari suku kaum Dusun ini.

"Lain daripada kebiasaan", bisik hati penulis dan pandangan ini turut dikongsi rakan media lain yang dibawa mengunjungi bengkel Haddy di kampung Kipaliu, Kinaratuan, Ranau, Sabah.

Kunjungan ini adalah sebahagian daripada Program Liputan Media di Sabah anjuran Kraftangan Malaysia baru-baru ini.


Oleh Azeman Ariffin

Koresponden Bernama di Jakarta, Azeman Ariffin berkongsi diari kehidupannya di ibu negara Jakarta.

JAKARTA (Bernama) -- Suasana demam pilihan raya Kepala Daerah (Pilkada) di Jakarta yang memasuki pusingan kedua agak sepi dan tidak serancak seperti sebelumnya.


By Azeman Ariffin

Bernama's correspondent in Jakarta Azeman Ariffin shares his story from Indonesia's capital city.

JAKARTA (Bernama) -- The hotly contested post of governor for Indonesia's capital has entered the second round but the campaigning is not as heated as it was during the earlier stage.


Oleh Erda Khursyiah Basir

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Dr Noor Hasnah Mohamed Khairullah dan Sheriffah Noor Khamseah Al-Idid Datuk Syed Ahmad Idid mempunyai misi tersendiri.


Oleh Kurniawati Kamarudin

Rencana ini adalah sempena Hari Air Sedunia yang disambut hari ini.

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Umum mengetahui keindahan Tasik dan Wetland Putrajaya yang menjadi antara tarikan pelancong datang ke Putrajaya.


Oleh Kamaliza Kamaruddin

KUALA TERENGGANU (Bernama) -- Rakyat Terengganu boleh dikatakan bertuah kerana tidak perlu melalui 'pengalaman ngeri' krisis bekalan air khususnya ketika musim kemarau.