RENCANA › SENARAI BERITA

Oleh Kurniawati Kamarudin

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Pagi Ahad 10 Sept, hujan sungguh lebat, namun bagi 30 peserta eksplorasi berjalan kaki menjejak Sungai Bunus, misi yang sudah ditetapkan perlu diteruskan.


Oleh Cecilia Jeyanthi Victor

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Masakan India memang digemari ramai, sama ada sebagai hidangan harian mahupun pada majlis keraian, dengan aroma kari dan rempah-ratusnya memenuhi udara, semestinya sukar bagi sesiapa sahaja untuk menahan diri daripada menikmati hidangan-hidangan yang amat memikat selera.


Oleh Erda Khursyiah Basir

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) hari ini sudah jauh berubah baik dari segi pembangunan landskap, taraf hidup hinggalah kejayaan demi kejayaan yang diraih warganya.


Oleh Ahmad Muliady Abdul Majid

MELAKA (Bernama) -- Soalan yang sering diajukan penyokong bola sepak negara terutamanya melalui media sosial menjelang perlawanan melibatkan pasukan negara Harimau Malaya ialah: 'ada live tak ?'.


Oleh Ainul Huda Mohamed Saaid

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Modul Pendidikan Sains Berasaskan Inkuir (IBSE) adalah antara pendekatan yang diambil untuk membantu meningkatkan minat pelajar terhadap subjek-subjek Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) di negara ini.


Oleh Sakini Mohd Said

KUALA LUMPUR (Bernama) -- "Boleh makcik tanya mana beli kerusi tongkat ni?" seorang wanita berusia dalam lingkungan lewat 50an menyapa penulis dengan suara yang lembut. Ketika itu saya sedang asyik bersembang dengan emak di sebuah pusat beli-belah.


Oleh Sakina Mohamed

TAKEO (Kemboja) (Bernama) -- Kedaifan hidup di kawasan luar bandar Kemboja memaksa ramai golongan wanita muda daripada keluarga miskin tegar mencari pekerjaan di luar negara. Kebanyakan mereka akhirnya menjadi mangsa pemerdagangan manusia, serangan seksual dan buruh paksa.