RENCANA › SENARAI BERITA

Oleh Ali Imran Mohd Noordin

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Sebut sahaja Mudah.my, Lazada, Shopee, 11Street, Zalora, FashionValet dan Alibaba, ramai yang sudah kenal nama-nama ini sebagai kedai dalam talian terkenal di Malaysia.


Oleh Hamdan Ismail

LANGKAWI (Bernama) -- Kalau dijejak kembali perjalanan hidupnya, memang banyak duri dan ranjau yang sudah diredah. Namun bagi Fizo Omar, 32, pengalaman getir itu menjadikan beliau lebih tabah dan bersemangat untuk meneruskan kehidupan.


Oleh Zalina Maizan Ngah

KUALA TERENGGANU (Bernama) -- Sekilas ikan di air, sudah tahu jantan betinanya - peribahasa yang paling tepat dalam menggambarkan kepakaran seseorang untuk mengenali sesuatu hanya dengan melihat bentuk fizikal luaran sahaja.


Oleh Shakir Husain

Pewarta Bernama di New Delhi, Shakir Husain berkongsi perkembangan yang berlaku di ibu negara India.

NEW DELHI (Bernama) -- Industri perbankan India kecoh dengan kes penipuan melibatkan ahli perniagaan negara itu yang bertaraf jutawan melakukan penipuan besar-besaran melibatkan hampir AS$1.8 bilion (RM7 bilion).


Daripada Mohd Nasir Yusoff

SEOUL (Bernama) -- "Esok pun saya ingin berumahtangga sekiranya saya temui gadis yang mahu mengahwini saya. Gadis Malaysia pun boleh asalkan dia benar-benar mencintai saya," kata selebriti ini secara berjenaka ketika menjawab soalan saya yang diajukan menerusi jurubahasa.


Oleh Shaidathul Suhana Ros

ALOR GAJAH (Bernama) -- Pendidikan hanya mampu dicapai setakat darjah enam, peluang pertingkat kerjaya disekat, malah pernah ditipu ketika mula melibatkan diri untuk berniaga.


Oleh Zaphne Philip dan Sakina Mohamed

KUCHING (Bernama) -- Dari usia lima tahun, Jason Labunda sudah menunjukkan minat terhadap seni logam.