RENCANA › SENARAI BERITA

Oleh Melati Mohd Ariff

KUALA LUMPUR (Bernama) -- "Tak boleh tak balik. Mesti balik. Tak meriah raya kalau tak balik!" Spontan penulis mendapat jawapan ini bila mengajukan soalan kepada seorang sahabat. Untungnya sahabat ini dan suaminya berasal dari negeri yang sama.

Sering "balik kampung" menjadi isu besar bagi pasangan suami isteri sedangkan ia boleh diselesaikan dengan secara berhemah dan bertolak ansur.

Sememangnya balik kampung tidak semestinya menjadi isu sehingga hendak bercerai-berai seperti yang dikongsi penjawat awam, Ainul Huda dengan penulis.


Oleh Soon Li Wei

GENTING HIGHLANDS 22 Jun (Bernama) -- Kelincahan si cilik Gong Jia Yu , 10, melakukan pelbagai aksi kung fu ketika pementasan Soul of Shaolin: Hui Guang's Story di Genting International Showroom baru-baru ini begitu memikat hati penonton.

Bak kata pepatah Melayu "Kecil-kecil cili api."

Begitulah keterujaan penonton yang memberi tepukan dan sorakan bergemuruh ketika melihat aksi gerakan 'Tong Zi Gong' atau 'Shaolin Yoga' yang dipersembahkan oleh Jia Yu.


Oleh Ali Imran Mohd Noordin

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Memasuki minggu terakhir Ramadan ramai peniaga sudah boleh mendapat gambaran tepat tentang corak perbelanjaan orang ramai sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun ini. Cuti pertengahan tahun sekolah seluruh negara turut membantu memudahkan ramai ibu bapa mencari masa yang sesuai membawa anak-anak mencari keperluan lebaran.

Tambahan kebanyakan pekerja termasuk penjawat awam menerima gaji pada awal Ramadan, bermakna dompet masih berisi untuk berbelanja.


Oleh Jailani Hasan

LABUAN (Bernama) -- Perpindahan penduduk Semenanjung ke pulau bebas cukai Labuan ternyata mempengaruhi menu hidangan bukan sahaja di restoran bahkan juga juadah yang dijual di bazar Ramadan.


Oleh Sakini Mohd Said

KAJANG (Bernama) -- Sudah banyak tempat pasangan ini pergi. Dari satu bangunan ke bangunan lain, bazar mahupun karnival Aidilfitri, semuanya sudah diredah Shahmin Razali, 29, dan isterinya, Sharifah Nursabrina Syed Hassan, 28 tahun.


Oleh Ali Imran Mohd Noordin

IPOH (Bernama) -- Ketibaan bulan Ramadan sememangnya dinanti oleh setiap penduduk Kampung Kepayang, Fair Park, Ipoh kerana hanya sekali setahun, mereka akan dapat menikmati juadah kegemaran mereka.


Oleh Mohamad Bakri Darus

KOTA BHARU (Bernama) -- Umat Islam dinasihat mematuhi peraturan jalan raya bagi menjadikan perjalanan mereka sebagai ibadah yang besar ganjarannya selain mengelakkan berlaku kemalangan.