RENCANA › SENARAI BERITA

Oleh Ali Imran Mohd Noordin

IPOH (Bernama) -- Dalam memastikan pengurusan lestari sumber hutan negara, Malaysia seperti negara lain di dunia sebenarnya sudah mengamalkan teknik-teknik pembalakan yang direka khas sejak lama dahulu untuk mengelakkan kerosakan besar kepada hutan akibat pembalakan.


Oleh Harun Yahya

Adnan Oktar, yang lebih dikenali dengan nama pena Harun Yahya, adalah pemimpin spiritual Turki yang berpengaruh selain pembentuk pendapat dengan menghasilkan 300 buah buku yang diterjemah ke dalam 73 bahasa dan dibaca oleh berjuta-juta orang, membawa pengaruh besar kepada orang Islam dan bukan Islam di seluruh dunia.

Beliau sangat disegani dan tersenarai sebagai 'Antara 500 Orang Islam Paling Berpengaruh' dalam membentuk pendapat di dunia Islam Turki. Beliau terkenal dengan bukunya 'Atlas of Creation' yang pernah dibincangkan di European Council dan sejak beberapa tahun kebelakangan ini beliau menjadi tumpuan media serta Parlimen negara-negara Eropah. Laman sesawang Harun Yahya mendapat 20 juta pengunjung dari 167 negara setiap bulan.


ISTANBUL (Bernama) -- Perkembangan dunia seni pada minggu-minggu kebelakangan ini, terutamanya di Hollywood, digemparkan dengan satu daripada skandal terbesar dalam sejarah moden.


Oleh Shakir Husain

Pewarta Bernama di New Delhi, Shakir Husain berkongsi perkembangan yang berlaku dari ibu negara India.

NEW DELHI (Bernama) -- Sedang New Delhi dan beberapa bandar utama di India diselubungi jerebu serta banyak halangan bagi menangani pencemaran, sebuah negeri kecil di Malaysia begitu gigih dengan pelbagai inisiatif hijau untuk pemeliharaan alam sekitar.


Oleh Nurul Halawati Mohamad Azhari

PETALING JAYA (Bernama) -- Kadar kelaziman miopia atau rabun jauh dalam kalangan rakyat Malaysia mencapai tahap membimbangkan, terutamanya kerana kurangnya kesedaran orang ramai mengenai kepentingan untuk melakukan pemeriksaan mata.


Oleh Erda Khursyiah Basir

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Nak murah dan cepat, walaupun mungkin tidak selamat! Demikian boleh diringkaskan mengenai sikap segelintir masyarakat yang memilih untuk mendapatkan rawatan perubatan sehingga sanggup mengabaikan soal kesejahteraan dan keselamatan diri.


Oleh Ahmad Erwan Othman

BAGAN DATUK (Bernama) -- Mengikis kulit ari kelapa sebelum mendapatkan isi putih kelapa adalah sebahagian daripada punca rezeki bagi masyarakat sekitar Bagan Datuk sejak dahulu lagi memandangkan kawasan ini terkenal dengan tanaman kelapa.


Oleh Sheriffah Noor Khamseah Al-Idid

Beberapa kes sejak kebelakangan ini melibatkan golongan ibu yang terjerumus menjadi 'penjenayah' atau 'penjahat' hanya memperlihatkan bahawa walaupun wanita di negara ini sudah jauh ke hadapan, namun nasib yang dialami segelintir wanita amat menyayat hati.

Sheriffah Noor Khamseah Al-Idid Datuk Syed Ahmad Idid, seorang pendokong Inovasi dan Nuklear, Alumni, Imperial College, University of London, United Kingdom, antara yang memperjuangkan penyertaan golongan wanita dalam industri nuklear, mendapati nasib yang menimpa segelintir kaum hawa yang terabai di negara ini agak membimbangkan.


PETALING JAYA (Bernama) -- Saya sangat sedih dan bimbang selepas membaca laporan mengenai dua kes melibatkan ibu yang tidak bekerja yang kini dianggap sebagai 'penjenayah' kerana mendapatkan keperluan asas bagi anak mereka dalam cara yang salah.