RENCANA › UTAMAOleh Kurniawati Kamarudin

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Tidak cukup berdepan dengan kesesakan lalu lintas, masyarakat Malaysia terutamanya warga kota semakin tertekan dengan sikap buruk sesetengah pengguna jalan raya.

Keadaan ini bagaimanapun tidak menjejaskan pemilikan kenderaan yang sentiasa meningkat di sebalik penambah baikan kemudahan pengangkutan awam.

Penulis sendiri terpaksa memandu dalam keadaan jalan raya yang pada kebanyakan masanya sesak untuk ke pejabat di Wisma Bernama, Jalan Tun Razak.

Rumah penulis terletak di Bandar Damai Perdana, Cheras dan jarak dari rumah ke pejabat lebih kurang 17 kilometer.
Oleh Erda Khursyiah Basir

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Walaupun Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) mengesahkan kesediaan Malaysia "membuat keputusan berdasarkan maklumat" untuk memperkenalkan tenaga nuklear, masih terdapat persoalan sama ada orang awam sudah bersedia untuk menerima sumber tenaga alternatif itu atau sebaliknya.


Oleh Nurul Halawati Mohamad Azhari

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Apa agaknya lukisan pertama kanak-kanak perempuan yang belum bersekolah? Mungkin bunga, mungkin juga anak patung.

Cuma ini bukan yang menjadi pilihan Nurul Eeman Mansor. Dia lebih memilih untuk melukis barang permainan kegemaran kanak-kanak lelaki.

Malah lukisan pertamanya ketika masih di tadika ialah Ultraman, mungkin bukan sesuatu yang memeranjatkan memandangkan dia mempunyai dua orang abang.

"Bila kami tengok hasil lukisan Ultraman itu, kami tahu Eeman ada bakat semula jadi, " kata ibu Nurul Eeman, Nor Azimah Bakar, 56 mengenai anaknya yang banyak menyertai pertandingan melukis di dalam dan luar negara.


Oleh Erda Khursyiah Basir

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Bermula esok, rakyat Malaysia akan menyaksikan harga bahan api di pam minyak ditetapkan setiap minggu, bukan lagi setiap bulan seperti yang dilaksanakan sejak Disember 2014.


Oleh Fadzli Ramli

MELAKA (Bernama) -- Kami sekeluarga, dengan diketuai isteri saya, aktif mengasingkan sisa buangan isi rumah yang sewajarnya untuk dikitar semula.


Oleh Shakir Husain

Pewarta Bernama di New Delhi berkongsi perkembangan terkini di India dengan pembaca.

NEW DELHI (Bernama) -- Dasar Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump memberi kesan kepada pasaran perkahwinan rakyat India di luar negara, di mana golongan India bukan pemastautin (NRI) yang berpangkalan di AS pernah berpeluang memperoleh pulangan yang besar ketika dahulu.