EKONOMI › BERITA


MTDC Kenal Pasti 11 Syarikat Bagi Pasaran LEAP


Tarikh kemaskini: 10/11/2017

KUALA LUMPUR, 10 Nov (Bernama) -- Malaysian Technology Development Corporation Sdn Bhd (MTDC) telah mengenal pasti 11 syarikat dengan potensi untuk disenaraikan di Pasaran Platform Pemecut Usahawan Utama (LEAP) Bursa Malaysia tahun depan.

Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Norhalim Yunus berkata proses pengenalan akan dilaksanakan bersama KAF Investment Bank Bhd yang akan bertindak sebagai penasihat, susulan Memorandum Persefahaman (MoU) yang dimeterai antara kedua-dua pihak di sini hari ini.

"11 syarikat tersebut merupakan penerima Dana Pengembangan Perniagaan kami dan kami akan menilai kelayakan mereka bagi penyenaraian di bawah kerjasama strategik ini dengan KAF Investment," katanya pada sidang media selepas pemeteraian MoU itu di sini hari ini.

Mengenai pasaran tawaran awam permulaan (IPO), Ketua Pegawai Eksekutif KAF Investment Rohaizad Ismail berkata pasaran agak tenang tahun ini susulan syarat kelayakan yang ketat untuk penyenaraian.

Bagaimanapun, katanya ia (IPO) dijangka lebih baik tahun depan dengan adanya Pasaran LEAP yang dilancarkan pada Julai.

Semasa LEAP dilancarkan, MTDC dinamakan sebagai antara rakan kongsi strategik Bursa Malaysia dalam mengenal pasti potensi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang akan disenaraikan di pasaran baharu dan membangunkan secara bersama ekosistem pembiayaan PKS dan pembinaan kapasiti.

Sementara itu, profesional yang berkelayakan KAF Investment akan dapat membantu penerima dana MTDC dalam melaksanakan langkah penyenaraian di Pasaran LEAP serta Pasaran ACE dan Pasaran Utama Bursa Malaysia yang kukuh.

Norhalim juga berkata MTDC meluluskan pinjaman sebanyak RM312.3 juta kepada 106 syarikat antara 2016 dan 2017.

"Pada tahun depan, kami menyasarkan untuk meluluskan pinjaman sebanyak RM100 juta melalui enam dana kami," katanya.

-- BERNAMA