EKONOMI › BERITA


Penggunaan Fintech Tarik Permintaan Bagi Produk Insurans


Tarikh kemaskini: 09/11/2017

Oleh Nurul Hanis Izmir

KUALA LUMPUR, 9 Nov (Bernama) -- Penggunaan teknologi kewangan (fintech) dalam peraturan insurans akan membuka laluan kepada lebih banyak permintaan bagi produk insurans, sekali gus meningkatkan pasaran pada masa akan datang, menurut Persatuan Penyelia Insurans Antarabangsa (IAIS).

Setiausaha Agung IAIS, Yoshihiro Kawai, berkata melalui teknologi dan inovasi baharu dalam industri, terdapat potensi yang besar bagi lebih ramai pengguna menyedarinya berikutan semua kini di platform digital, sama ada mereka suka atau tidak.

"Memandangkan ramai beralih kepada platform digital hari ini, gabungan industri insurans (secara tradisional) bersama teknologi baharu akan memberi impak yang amat positif.

"Ia dijangka menjadikan produk tersebut lebih munasabah dan berpatutan berikutan kos pengedaran yang menggunakan platform ini lebih rendah," katanya kepada Bernama.

Yoshihiro juga berkata penggiat industri perlu membangunkan produk dengan cara sedemikian dan menggunakan rangkaian mudah alih sebagai saluran pengedaran mereka.....