EKONOMI › BERITA


Industri Automotif Perlu Disesuaikan Dengan Globalisasi - MAI


Tarikh kemaskini: 08/11/2017

KUALA LUMPUR, 8 Nov (Bernama) -- Industri automotif perlu disesuaikan dengan globalisasi dan kepelbagaian pasaran untuk merancakkan pembangunannya, kata Ketua Pegawai Eksekutif Institut Automotif Malaysia (MAI) Datuk Madani Sahari.

Beliau berkata Simposium Automotif Antarabangsa Kuala Lumpur atau KLIAS 2017 dari 8-12 Nov ini memainkan peranan penting dalam menghubungkan pakar-pakar industri untuk berkongsi idea baharu dan perspektif melalui platform yang sama.

"Penggiat industri, ahli akademik, pengawal selia dan pelbagai pengamal automotif berhimpun untuk bertukar-tukar idea dan berkongsi pengalaman mengenai topik berkaitan mobiliti pintar, industri 4.0, era baharu dalam ekonomi yang dipacu data, ekosistem automotif yang mampan dan keselamatan," katanya dalam kenyataan.

Madani berkata peluang pekerjaan juga menjadi aspek utama simposium tersebut, dengan kira-kira 3,000 kekosongan yang boleh didapati bagi mereka yang berminat untuk menyertai industri automotif melalui Pameran Kerjaya KLIAS dari 11-12 Nov.

KLIAS 2017 menyediakan 80 gerai pameran teknologi automotif dan gaya hidup serta menampilkan 30 penceramah dari 12 negara, empat panel perbincangan, dua perbincangan teknologi, sesi padanan perniagaan dan sesi rangkaian perniagaan eksklusif.....