EKONOMI › UTAMA


KUALA LUMPUR, 20 Feb (Bernama) -- Peserta pengurusan kemudahan bersepadu, UEM Edgenta Bhd mengumumkan dividen khas sebanyak 18 sen bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2017, bersama dengan dividen interim kedua sebanyak 5 sen, meningkatkan jumlah dividen bagi tahun itu kepada 31 sen.
KUALA LUMPUR, 20 Feb (Bernama) -- Dasar-dasar ekonomi Malaysia terus mendapat pengiktirafan di peringkat global, termasuk pujian terbaharu daripada pihak Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO), kata Datuk Seri Najib Tun Razak.


KUALA LUMPUR, 20 Feb (Bernama) -- Pengeluar bahan kandungan makanan dan minuman, Three-A Resources Bhd (Three-A), sekali lagi mencatatkan rekod keuntungan tahunan pada 2017, yang menyaksikan peningkatan keuntungan bersih sebanyak 7.0 peratus kepada RM41.65 juta.
KUALA LUMPUR, 20 Feb (Bernama) -- Keuntungan sebelum cukai Nestle (M) Bhd meningkat kepada RM814.12 juta bagi tahun kewangan yang berakhir pada 31 Dis 2017, berbanding RM766.49 juta yang dicatatkan pada 2016, hasil daripada pengurusan kos mampan dan fasa pelaburan pemasaran yang berbeza semasa tahun itu.


Oleh Noor Soraya Mohd Jamal

KUALA LUMPUR, 20 Feb (Bernama) -- Pertumbuhan pesat pasaran pesawat turboprop ATR di Asia Pasifik telah mendorong Skyways Technics, pakar penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) yang berpangkalan di Denmark, untuk meningkatkan kemudahannya di Malaysia.


KUALA LUMPUR, 20 Feb (Bernama) -- Prestasi pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) 2017 yang mantap dijangka akan diteruskan pada 2018 termasuk dalam jangka sederhana, menyokong profil kredit kedaulatan negara ini, kata Moody's Investors Service (Moody's).