EKONOMI › UTAMA


Oleh Samantha Tan Chiew Ting

DAVAO (Filipina), 23 Julai (Bernama)--Selepas berjaya meletakkan AirAsia bertapak kukuh dalam pasaran penerbangan Asia sejak 16 tahun lalu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulannya, Tan Sri Tony Fernandes kini berhasrat untuk menggabungkan unit-unit syarikat penerbangan tambang rendah itu di Asia Tenggara di bawah sebuah syarikat induk yang tersenarai.
TANJUNG MALIM, 23 Julai (Bernama) -- Tanjung Malim yang lebih sinonim sebagai lokasi menempatkan Proton Holdings Berhad (Proton), bakal menjadi bandar pesat membangun seterusnya di Malaysia berikutan langkah firma terkemuka China, Zhejiang Geely Holdings Group yang mengambil alih hampir separuh ekuiti dalam syarikat automotif nasional itu.


KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama) --Lebih 100 peserta terdiri daripada sembilan warganegara bersaing di peringkat kebangsaan Maybank GO Ahead Challenge (MGAC) 2017 untuk mendapat tempat dalam kalangan 60 peserta akhir pada peringkat akhir global yang akan berlangsung di sini pada awal Ogos.
KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)--Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) menegaskan bahawa ia tidak terlibat dalam mana-mana konspirasi atau agenda peribadi dalam menjalankan proses siasatan dalaman ke atas Datuk Zakaria Arshad dan tiga lagi kakitangan pengurusan kanan.


KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama) --Pasaran tunai domestik diunjur meneruskan aliran peningkatannya pada separuh kedua 2017 dengan saham-saham pembinaan dan infrastruktur akan terus menjadi tumpuan.


TANJUNG MALIM, 22 Julai (Bernama) -- Industri pembuatan kereta nasional oleh Proton Holdings Bhd (Proton) menjadi teras utama dalam pelan pembangunan Wilayah Perak Selatan (WPS) di Tanjung Malim, kata Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.