EKONOMI › UTAMA


KUALA LUMPUR, 30 Mac (Bernama) -- FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGV), Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) dan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) hari ini menandatangani memorandum persefahaman (MoU) untuk bekerjasama dan menggalakkan pematuhan hak asasi manusia dalam operasi perniagaan.
BAGAN DATUK, 30 Mac (Bernama) -- Kilang minyak sawit pertama milik Pertubuhan Peladang Negeri (PPN) Perak di Beruas yang menelan kos RM47 juta, dijangka dapat beroperasi seawal Oktober atau November ini.


KUALA LUMPUR, 30 Mac (Bernama) -- Pengendali Tealive, Loob Holding Sdn Bhd mengulangi komitmenya untuk menyokong ekosistem pemula niaga di Malaysia melalui perkongsian dengan aplikasi mudah alih, GoGet dan Moola, bagi melancarkan kempen promosinya.
MELAKA, 30 Mac (Bernama) -- Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) telah meluluskan sebanyak RM1.01 bilion geran di bawah Dana Strategik Pelaburan Domestik (DISF) setakat Dis 2016.


KUALA LUMPUR, 30 Mac (Bernama) -- Malaysia Internet Exchange (MyIX) mengurangkan bayaran port semasa bagi semua kelajuan port daripada 100Mbps ke 10Gbps dan akan memberi penjimatan sebanyak 25 peratus hingga 47 peratus kepada ahlinya.


KUALA LUMPUR, 30 Mac (Bernama) -- Oldtown Bhd (Oldtown), melalui anak syarikat tidak langsungnya Shenzhen Kopitiam Asia Pacific Ltd (SZKAP), akan mengendalikan rangkaian kafe di Fujian, China, pada suku ketiga tahun ini.