EKONOMI › UTAMA


Oleh Zairina Zainudin dan Farhana Poniman

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) -- Penggabungan unit-unit perbankan Islam di Malaysia adalah penting memandangkan pasaran itu semakin tepu dengan peserta yang mahu mencatat pertumbuhan, saran Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan BIMB Holdings Bhd, Datuk Seri Zukri Samat yang akan bersara tidak lama lagi.
Oleh Nurul Anida Musa

PORT DICKSON, 27 Mei (Bernama) -- Uniworld Logistics, syarikat logistik berpangkalan di India, merancang untuk meningkatkan kehadirannya di Eropah kerana ia mahu menawarkan lebih banyak perkhidmatan pintu ke pintu kepada pelanggannya.


Oleh Amanina Mohamad Yusof

MANAMA, 27 Mei (Bernama) -- Lembaga Pembangunan Ekonomi (EDB) Bahrain sedang mengadakan perbincangan dengan beberapa syarikat penerbangan di Malaysia bagi memulakan penerbangan terus dari Kuala Lumpur ke Bahrain, dalam usaha meningkatkan hubungan perdagangan dua hala antara kedua-dua negara
Oleh Zuhafizah Ahmad Zaki

KUALA LUMPUR, 27 Mei (Bernama) -- Wilayah Guizhou terkenal dengan teh berkualiti premium dan penggiat industrinya digesa supaya memanfaatkan inisiatif Satu Jajaran, Satu Laluan (OBOR) oleh kerajaan China bagi memastikan kedudukan mereka terus diiktiraf di peringkat dunia dan republik itu sendiri.


KUALA LUMPUR, 26 Mei (Bernama) -- Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) menafikan dakwaan pembasmian hutan semula jadi di tanah PT Temila Agro Abadi (PT TAA) di Kalimantan Barat, Indonesia.


KUALA LUMPUR, 26 Mei (Bernama) -- MITC Engineering Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh ML Global Bhd telah memperoleh tiga kontrak bernilai RM1.04 bilion daripada LBS Bina Group Bhd.