• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Sabtu, 20 Disember 2014  


PEKAN, 20 Dis (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menyarankan agar syarikat tempatan memperluaskan pemasaran teknologi berkhatan bukan sahaja di dalam negara tetapi juga mengeksportnya berikutan amalan itu kini turut mendapat sambutan di luar negara.

Dapatkan berita terkini dan benar di Bernama.com      • Selamat Datang ke Portal Rasmi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA) - Gerbang Berita Anda      •

  • Jenazah Tan Sri Ani Arope dikebumikan kira-kira 3.30 petang di Tanah Perkuburan Islam Seksyen 21 Shah Alam
  • Raja Perlis berangkat ke Balai Islam TNB untuk beri penghormatan terakhir kepada Allahyarham Tan Sri Ani Arope
  • 19,715 mangsa banjir di Kelantan setakat 12 tengah hari ini, berbanding 18,812 pagi tadi - Portal Banjir Negeri
  • 18,812 mangsa banjir di Kelantan setakat 8.30 pagi ini berbanding 15,002 malam tadi
  • Bekas Pengerusi Eksekutif TNB Tan Sri Ani Arope, 82, meninggal dunia pagi ini di Pusat Perubatan Subang Jaya


Oleh Zarul Effendi Razali

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Sektor pembinaan dijangka kekal menarik tahun depan dengan mata wang domestik yang lemah disebabkan oleh permintaan komoditi yang rendah dan kebimbangan orang ramai terhadap Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP).

Oleh Norshazlina Nor'azman

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Tahun 2014 menyaksikan prestasi Barisan Nasional kembali meningkat, meskipun bergerak dengan agak perlahan, malah parti pemerintah itu dilihat mulai meraih kepercayaan dan sokongan rakyat berdasarkan beberapa kejayaan yang dikecapi.


Am

PASIR PUTEH, 20 Dis (Bernama) -- Sebanyak 120 penduduk yang mendiami 20 rumah di pinggir sungai Kampung Tenaik, Bukit Abal di sini, bimbang dengan keadaan hakisan tebing sungai berkenaan akibat banjir yang boleh merosakkan rumah mereka.


Politik

Oleh Norshazlina Nor'azman

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Tahun 2014 menyaksikan prestasi Barisan Nasional kembali meningkat, meskipun bergerak dengan agak perlahan, malah parti pemerintah itu dilihat mulai meraih kepercayaan dan sokongan rakyat berdasarkan beberapa kejayaan yang dikecapi.


Ekonomi

KOTA KINABALU, 20 Dis (Bernama) -- Seramai 27,000 pekebun kecil di Sabah layak menerima Insentif Pengeluaran Getah (IPG) yang akan dilaksanakan pada Januari tahun depan.


Sukan

KUALA LUMPUR, 20 Dis (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melahirkan keyakinan skuad Harimau Malaya mampu menjulang Piala AFF Suzuki 2014 dalam aksi menentang Thailand malam ini.


Rencana

Oleh Kurniawati Kamarudin

LANGKAWI (Bernama) -- Kekurangan sumber perikanan yang hadapi dunia hari ini akan bertambah meruncing dalam tempoh 15 tahun akan datang selaras dengan pertambahan populasi dunia.

Badan penyelidik antarabangsa World Fish Centre menyatakan bahawa pengeluaran ikan dunia kini sebanyak 160 juta tan dan untuk menampung permintaan pengeluaran perlu ditingkatkan kepada 238 juta tan dalam tempoh itu


Berita Dunia / NAM News Network (NNN)

MELBOURNE, Dec 20 (Bernama) -- A Chinese asylum seeker set to be deported home has been kicked off a plane in Sydney after protesting to passengers on board.