• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Rabu, 26 November 2014  


KUALA LUMPUR, 26 Nov (Bernama) -- Kerajaan hari ini merayu sokongan rakyat terhadap usaha membendung ideologi kumpulan militan IS dan mencadangkan undang-undang baharu bagi membanteras penglibatan rakyat Malaysia dalam aktiviti militan dan pengganasan.

Dapatkan berita terkini dan benar di Bernama.com      • Ucapan Bajet 2015 Perdana Menteri      •

  • Dewan Rakyat hari ini meluluskan usul Kertas Putih 'Ke Arah Menangani Ancaman Kumpulan Islamic State (IS)
  • UMNO:Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak meluangkan masa meninjau perjalanan Perhimpunan Agung tiga sayap parti itu tengahari ini
  • Penglibatan umat Islam tempatan dengan militan IS sehingga terkorban, tidak dikategorikan mati syahid, kerana memerangi dan membunuh sesama Islam - PM Najib
  • Malaysia berhadapan risiko keselamatan berikutan kepulangan militan dari Syria dan Iraq - PM Najib
  • Kerajaan akan memperkasakan SOSMA, POCA dan Kanun Keseksaan untuk membanteras aktiviti militan dan kumpulan pengganas di negara ini - PM Najib


Oleh Harlina Samson

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Setiap orang Melayu, apatah lagi anggota Umno, mesti berterus terang dan jujur merenung masa depan yang akan mereka persiapkan untuk anak cucu mereka

Oleh S.Chandravathani

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Perhimpunan Agung UMNO 2014 akan membuka tirainya bermula Selasa ini dengan membawa perbincangan untuk mengukuhkan keyakinan orang Melayu bahawa parti itu tetap teguh mempertahankan masa depan politik, ekonomi, dan sosial mereka.


Am

KUALA LUMPUR, 26 Nov (Bernama) -- Rakyat Malaysia mempunyai tahap pengetahuan yang tinggi mengenai punca denggi, namun ia tidak diterjemahkan kepada perubahan gaya hidup bersih, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam.


Politik

KUALA LUMPUR, 26 Nov (Bernama) -- Jika Akta Hasutan 1948 dipinda atau ditambah baik, kerajaan perlu mengekalkan terma yang melarang dan menghukum sebarang kenyataan atau kelakuan menghasut.


Ekonomi

KUALA LUMPUR, 26 Nov (Bernama) -- Only World Group Holdings Bhd (OWG) menyasarkan untuk memperoleh lesen operasi outlet perkhidmatan makanan di Putrajaya awal 2015.


Sukan

KUALA LUMPUR, 25 Nov (Bernama) -- Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas, Tan Sri Shamsul Azhar Abbas mengucapkan tahniah kepada pemandu Britain, Lewis Hamilton yang mewakili pasukan Mercedes AMG Petronas Formula One (F1) selepas merangkul gelaran dunia F1 pada Grand Prix Abu Dhabi, Ahad lepas.


Rencana

Oleh Nor Baizura Basri

JOHOR BAHARU (Bernama) -- Mendebarkan! Mungkin itulah yang bermain di minda salah seorang pekerja Felda Global Ventures (FGV) ketika melakonkan watak mangsa kemalangan yang terperangkap dalam kereta sementara menunggu ambulans datang.


Berita Dunia / NAM News Network (NNN)

TEHRAN, Nov 26 (Bernama) -- Iran's oil minister has rejected speculations that Iran would withdraw from gas deal with Pakistan, reports Iran's Mehr News Agency (MNA).