• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Khamis, 02 Oktober 2014  


KOTA BAHARU, 2 Okt (Bernama) -- Pengurangan subsidi petrol dan diesel sebanyak 20 sen berkuat kuasa hari ini disifatkan wajar bagi mengelak berlakunya ketirisan dan penyelewengan bahan subsidi itu, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bernama merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga penumpang dan anak kapal MH17      •
  • Hasil pengurangan subsidi minyak akan dimanfaatkan sebaiknya untuk membantu penduduk luar bandar - Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah
  • Bajet 2015 dijangka garis langkah bantu rakyat - Hasan Malek
  • Kejayaan pelaksanaan CBP perlukan 5 elemen utama termasuk semangat politik, perundingan berkesan dan proses komunikasi
  • Keputusan rayuan penarikan balik pingat emas atlet wushu negara diketahui petang ini - Ketua Kontinjen
  • Rakyat diminta bersabar, tunggu pembentangan Bajet 2015 untuk insentif lain kurangkan beban rakyat - Hasan Malek


Oleh Nur Aimidiyana Zuher

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Peribahasa Melayu, yang menyebut 'kerana nila setitik, rosak susu sebelanga', sudah cukup menggambarkan nasib guru yang terpaksa menerima tempias berikutan kes kebocoran kertas Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) baru-baru ini.

Oleh Siti Salwa Shaari

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Kepada komposer British, Nigel Osborne muzik bukan hanya suatu seni tetapi mempunyai kuasa ajaib yang boleh menyembuhkan trauma dialami kanak-kanak yang menyaksikan sendiri ketidakadilan di dalam kehidupan mereka.


Am

KOTA BAHARU, 2 Okt (Bernama) -- Pengurangan subsidi petrol dan diesel sebanyak 20 sen berkuat kuasa hari ini disifatkan wajar bagi mengelak berlakunya ketirisan dan penyelewengan bahan subsidi itu, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.


Politik

SHAH ALAM, 30 Sept (Bernama) -- Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali berkata beliau akan mengadakan perbincangan bersama pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat berhubung desakan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang mahu PAS keluar daripada gabungan pembangkang itu.


Ekonomi

KUALA LUMPUR, 2 Okt (Bernama) -- Kejayaan pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP) memerlukan lima elemen proses utama termasuk keazaman politik dan proses perundingan serta komunikasi yang efektif, kata Jabatan Kastam Diraja Malaysia.


Sukan

Daripada Ahmad Muliady Abdul Majid

INCHEON, 2 Okt (Bernama) -- Ketua jurulatih sepak takraw kebangsaan, Jamaluddin Hassan membuat keputusan untuk tidak menyambung kontraknya yang akan tamat hujung bulan ini sebaik beliau selesai menyediakan laporan penuh berhubung prestasi skuad kebangsaan di Temasya Sukan Asia ke-17 di sini.


Rencana

Oleh Nur Fadhliana Shaari

KUALA LUMPUR (Bernama) -- "Mana nak letak anak"! Ini adalah soalan yang sering menghantui ribuan ibu bapa di negara yang terpaksa keluar bekerja.


Berita Dunia / NAM News Network (NNN)

KAMPALA, Oct 2 (BERNAMA-NNN-NEW VISION) -- Investors in Uganda's mining industry should prioritise value addition to the minerals extracted in order to build a strong base for the economy, says President Yoweri Museveni.