• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Jumaat, 19 September 2014  
— — MH17: Pesawat bawa jenazah dua beradik, Muhammad Afzal Tambi dan Marsa Azmeena Tambi tiba di pangkalan TUDM Kuching pada 11.35 pagi  


SEPANG, 19 Sept (Bernama) - Tiga lagi jenazah, termasuk dua adik beradik, yang maut dalam tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 yang ditembak jatuh di timur Ukraine, tiba di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Jumaat dan diberi penghormatan penuh adat ketenteraan.

Bernama merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga penumpang dan anak kapal MH17      •
  • Pengarah Kastam Melaka mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen KL atas lapan tuduhan rasuah
  • Aktivis Adam Ali dipenjara 12 bulan oleh Mahkamah Sesyen KL kerana bersalah beri ucapan berbaur hasutan Mei tahun lalu
  • MH17: Jenazah Shaikh Mohd Noor Mahmood tiba di Masjid Diraja Sultan Suleiman, Klang pada 10.30 pagi
  • MH17: Jenazah dua beradik - Muhammad Afzal Tambi dan Marsha Azmeena dibawa ke Kuching menggunakan pesawat Charlie pada 9.02 pagi
  • MH17: Kenderaan yang membawa jenazah lalu di hadapan khemah tetamu kenamaan dan ahli keluarga pada 8.51 pagi


KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Pembangunan tanah rizab Melayu secara ekstrem akan hanya terus meminggirkan orang Melayu ketika mereka dilihat masih terkebelakang dalam penguasaan ekonomi.

Oleh Siti Fatimah Ahmad dan Norhayati Mohd Akhir

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Saranan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak supaya sambutan kemerdekaan negara pada 31 Ogos bermula tahun depan tanpa menyatakan jumlah tahun amat signifikan bagi memupuk semangat 'kebersamaan' antara rakyat di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.


Am

DUNGUN, 19 Sept (Bernama) -- Bekas editor Bernama Ali Mamat, 63, meninggal dunia di kediamannya di Kampung Kubang Miang di sini pukul 1.56 pagi tadi.


Politik

KOTA KINABALU, 18 Sept (Bernama) -- Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengingatkan rakyat Malaysia di Sabah, terutama golongan muda, supaya berwaspada dengan pihak yang memainkan isu cubaan membawa Sabah keluar daripada Malaysia.


Ekonomi

Oleh Tengku Noor Shamsiah Tengku Abdullah

SINGAPURA, 18 Sept (Bernama) -- Permintaan juruterbang baharu syarikat penerbangan komersil dan juruteknik penyelenggaraan baharu di rantau Asia Pasifik bagi 20 tahun akan datang kini mencapai 39 peratus daripada keperluan global bagi pekerja baharu syarikat penerbangan, demikian menurut Boeing.


Sukan

Daripada Zuriati ZulmiINCHEON, 18 Sept (Bernama) -- Jaguh lumba basikal trek kebangsaan Josiah Ng tidak pernah membuat perancangan sebaliknya percaya kepada naluri dirinya semasa bertanding


Rencana

Oleh Zairulliati Mali

PUTRAJAYA (Bernama) -- Penyangkuk besi "Angle Hook" yang tergantung dari rel langsir menggantikan "drip stand" di tepi katil hospital, pemangkas rumput untuk menuai padi dan herba yang diproses menjadi makanan lazat adalah antara contoh inovasi rakyat Malaysia.


Berita Dunia / NAM News Network (NNN)

MANILA, Sept 19 (Bernama) -- Thousands of families in Metro Manila and nearby provinces were evacuated due to flooding triggered by heavy rains, the Philippine authorities said Friday.