• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Jumaat, 30 Januari 2015  


KUCHING, 30 Jan (Bernama) -- Jumlah mangsa banjir di Sarawak meningkat tengah hari ini kepada 48 orang daripada 12 keluarga berbanding 38 orang daripada 10 keluarga pagi tadi.

Dapatkan berita terkini dan benar di Bernama.com      • Selamat Datang ke Portal Rasmi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA) - Gerbang Berita Anda      • Akan datang! Nantikan wajah baharu Bernama.com.      •

  • Kerajaan akan pastikan masyarakat India dapat terus capai kemajuan, dan pada masa yang sama memelihara bahasa dan budaya mereka - PM
  • Australia tetap komited mencari MH370, dan akan terus bekerjasama dengan Malaysia dan China - JACC Australia
  • Semua masjid diseru adakan majlis tahlil khas untuk mangsa MH370 selepas solat Jumaat esok - JAKIM
  • Penetapan harga projek rumah mampu milik oleh PR1MA akan bertindak sebagai penanda aras bagi rumah kediaman yang sama yang akan ditawarkan oleh pemaju swsta lain, kata Rahim and Co
  • Ekonomi domestik yang berdaya tahan akan membantu mengekalkan aliran meningkat momentum dagangan bursa tempatan, kata Tajuddin Atan


Oleh Mohd Hisham Abdul Rafar

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Kemelut yang berlaku dalam MIC mutakhir ini dilihat semakin meruncing. Pemimpin parti pula dilihat dengan cara masing-masing seolah-olah tiada kesepakatan dan penyelesaian dapat dicapai untuk parti itu kembali bangkit dalam arena politik tanah air.

Oleh Mohd Faizal Hassan

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Dalam tempoh kurang daripada dua bulan mulai sekarang, tragedi kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS) Penerbangan MH370 akan genap setahun, namun kejadian itu terus menjadi misteri terbesar dalam sejarah penerbangan dunia.Am

KUALA LUMPUR, 30 Jan (Bernama) -- Malaysia berkongsi kebimbangan dengan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) berhubung peningkatan ketara serangan pengganas di seluruh dunia.


Politik

KUALA LUMPUR, 29 Jan (Bernama) -- Bagi menghormati permintaan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Najib Tun Razak, Timbalan Presiden MIC Datuk Seri Dr S.Subramaniam bersetuju untuk "berdiam diri" buat sementara untuk menangani kemelut parti yang kian meruncing.


Ekonomi

KUALA LUMPUR, 29 Jan (Bernama) -- Malaysia Airlines (MAS) tetap komited bagi memastikan pembayaran ganti rugi yang adil dan berpatutan kepada keluarga semua penumpang penerbangan MH370 mengikut undang-undang yang ditetapkan.


Sukan

SEREMBAN, 30 Jan (Bernama) -- Persatuan Bolasepak Negeri Sembilan (PBNS) mengumpulkan RM50,000 dalam tiga perlawanan persahabatan yang diadakan di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi di sini, baru-baru ini.


Rencana

Oleh Nurul Halawati Azhari

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Universiti Malaysia Perlis (Unimap) kini dalam proses membangunkan gajet atau peranti untuk mengesan kehadiran nyamuk aedes betina yang bertujuan mengurangkan masalah wabak denggi.


Berita Dunia / NAM News Network (NNN)

SEOUL, Jan 30 (Bernama) -- South Korea and the United States are holding talks in Seoul on Friday to discuss North Korea's nuclear programme and other security issues, South Korea's Yonhap news agency reports.