• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Selasa, 21 Oktober 2014  


Daripada Kamarul Irwan Alias

CHIBA (Jepun), 21 Okt (Bernama) -- Malaysia dan Jepun akan menjalin kerjasama lebih rapat dalam pembangunan produk halal, dengan menjadikan Wilayah Chiba di sini sebagai pintu masuk kepada produk halal untuk pasaran Jepun.

Dapatkan berita terkini dan benar di Bernama.com      • Ucapan Bajet 2015 Perdana Menteri      •

  • Aspek penyimpanan, kawalan keselamatan dipertingkat pastikan tiada kebocoran kertas soalan SPM 2014 - Idris Jusoh
  • Inflasi tidak meningkat selepas pelaksanaan CBP tahun depan berdasarkan senarai panjang produk dalam kategori kadar sifar dan dikecualikan CBP, perunding percukaian
  • Kementerian Kewangan gesa para peniaga untuk hanya menggunakan terma cukai perkhidmatan dan bukannya "CBP" pada resit pembayaran sehingga 1 April 2015 bagi mengelakkan orang ramai daripada terkeliru
  • Tiga 'keldai dadah' ditahan Kastam KLIA bulan ini kerana bawa 7.46 kg dadah bernilai RM1.4 juta - Kastam KLIA
  • 273 anggota polis ditangkap terima rasuah dalam tempoh tiga tahun sejak 2012 - Ketua Polis Negara


Oleh Rohana Nasrah

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Penahanan tanpa bicara perlu diserapkan ke dalam Akta Antikeganasan jika kerajaan benar-benar serius mahu mewujudkan undang-undang baharu bagi membanteras aktiviti keganasan di negara ini, kata Prof Madya Dr Ahmad Martadha Mohamed.

Oleh Noor Adila Ali

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Masyarakat perlu bersikap proaktif membawa anggota keluarga yang mengalami perubahan tingkah laku di luar kebiasaan, kemurungan dan sering mengasingkan diri untuk dirujuk kepada pakar psikiatri kerana dibimbangi menghidap penyakit skizofrenia.


Am

KUALA TERENGGANU, 21 Okt (Bernama) -- Program Pembantu Guru Bahasa Inggeris (ETA) yang dilaksanakan di sekolah-sekolah terpilih di negeri ini sememangnya memberi impak positif bagi meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar


Politik

PUTRAJAYA, 20 Okt (Bernama) -- Terdapat ahli politik dipercayai dibiayai dengan hasil pendapatan daripada pusat perjudian haram di tiga kawasan iaitu Pekan Kuala Sepetang, Bagan Panchor dan Pulau Kuala Sangga di Perak.


Ekonomi

Daripada Kamarul Irwan Alias

CHIBA (Jepun), 21 Okt (Bernama) -- Malaysia dan Jepun akan menjalin kerjasama lebih rapat dalam pembangunan produk halal, dengan menjadikan Wilayah Chiba di sini sebagai pintu masuk kepada produk halal untuk pasaran Jepun.


Sukan

KUALA LUMPUR, 20 Okt (Bernama) -- Wakil kelab, Felda United FC (FUFC) membawa bekalan tipis satu gol selepas sekadar menang 4-3 ke atas Johor Darul Ta'zim (JDT) pada aksi separuh akhir pertama Piala Malaysia di Stadium Majlis Perbandaran Selayang, dekat sini, malam ini.


Rencana

Oleh Ali Imran Mohd Noordin

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Kali pertama penulis bertemu anak muda ini di Grand Prix San Marino pada September lepas di Itali, timbul rasa pelik melihat lambang seekor ikan dengan kapsyen "Pescao" di dinding trak pasukannya.