• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Isnin, 22 Disember 2014  


KUALA LUMPUR, 21 Dis (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kemajuan Malaysia bergantung bukan sahaja kepada dasar-dasar baik negara tetapi juga kepada sokongan orang ramai terhadap dasar itu.

Dapatkan berita terkini dan benar di Bernama.com      • Selamat Datang ke Portal Rasmi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA) - Gerbang Berita Anda      •

  • JPJ tawar penggantian lesen kenderaan yang hilang atau rosak secara percuma kepada mangsa banjir di seluruh negara - KP JPJ
  • Dakwaan Kelantan akan ditenggelami air kerana pelepasan air empangan Daerah Sukhirin, Narathiwat, Thailand tidak benar, malahan empangan itu tidak wujud - MKN
  • Dakwaan Kelantan akan ditenggelami air kerana pelepasan air empangan Daerah Sukhirin, Narathiwat, Thailand tidak benar, malahan empangan itu tidak wujud - MKN
  • AUG: Sasaran 40 pingat emas tercapai selepas Iskandar Zulkarnain muncul juara acara badminton perseorangan
  • Banjir di Kelantan bertambah buruk, jumlah penduduk dipindahkan meningkat kepada 21,328 orang pagi ini, berbanding 19,186 orang malam tadi - portal kerajaan negeri


Oleh Azizul Ahmad

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Peserta industri automotif dijangka menambah daya tarikan pasaran dengan memperkenalkan model baharu dan meningkatkan versi model sedia ada pada tahun depan, termasuk kenderaan cekap tenaga (EEV), pada harga yang amat kompetitif.

Oleh Nur Aimidiyana Zuher

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Peningkatan kos sara hidup, yang menjadi isu popular sepanjang tahun 2014, dihangatkan dengan isu-isu kepenggunaan berikutan turun naik harga barang, selain langkah kerajaan merasionalisasi subsidi serta cadangan pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).


Am

KUALA LUMPUR, 21 Dis (Bernama) -- Sebuah bilik pegawai penyiasat di bangunan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPPKL) di sini, nyaris musnah dalam satu kebakaran lewat Ahad malam.


Politik

SHAH ALAM, 21 Dis (Bernama) -- Kerajaan Selangor tetap dengan keputusannya melantik pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Awam (PAC) daripada kalangan Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) negeri ini.


Ekonomi

Oleh Minggu Simon Lhasa

BANGKOK, 21 Dis (Bernama) -- Syarikat penerbangan tambang rendah baharu Thailand, Thai VietjetAir, menyasar untuk membawa sejuta penumpang dalam tahun pertama operasinya.


Sukan

TEMERLOH, 21 Dis (Bernama) -- Perlis menewaskan Pahang dengan jaringan 2-1 untuk mempertahankan kejuaraannya mengungguli GT Radial Piala Emas Raja-Raja 2014 di Stadium Majlis Perbandaran Temerloh di sini, Ahad malam.


Rencana

Oleh Kurniawati Kamarudin

LANGKAWI (Bernama) -- Kekurangan sumber perikanan yang hadapi dunia hari ini akan bertambah meruncing dalam tempoh 15 tahun akan datang selaras dengan pertambahan populasi dunia.


Berita Dunia / NAM News Network (NNN)

SINGAPORE, Dec 20 (Bernama) -- China's lack of ambition to become a nuclear superpower while ostensibly comforting presents a special set of challenges for crisis-stability in North East Asia, a new publication from the International Institute for Strategic Studies (IISS) shows.