• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Sabtu, 31 Januari 2015  


KUALA LUMPUR, 30 Jan (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata beliau dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mencari formula terbaik dalam usaha menyelesaikan kemelut MIC.

Dapatkan berita terkini dan benar di Bernama.com      • Selamat Datang ke Portal Rasmi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA) - Gerbang Berita Anda      • Akan datang! Nantikan wajah baharu Bernama.com.      •

  • Perkeso akan mengurus bayaran faedah untuk waris mangsa pesawat MH370 - Richard Riot
  • PM Najib berkata beliau dan TPM Muhyiddin akan fikirkan formula terbaik untuk selesaikan kemelut MIC
  • Indeks Syariah Malaysia untuk ukur pencapaian negara dalam melaksana tuntutan syarak dilancar 10 Feb - PM Najib
  • Lima lelaki termasuk dua warga China dihukum gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi Melaka kerana edar dadah pada 2010
  • PM Najib pengerusi mesyuarat pertama MT UMNO untuk tahun ini di ibupejabat parti itu di Menara Dato Onn, KL


Oleh Mohd Hisham Abdul Rafar

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Isu pilihan raya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang diperjuangkan DAP dan hukum hudud oleh PAS akhir-akhir ini memperlihatkan wujud konflik antara kedua-dua parti gabungan pakatan.

Oleh Mohd Hisham Abdul Rafar

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Kemelut yang berlaku dalam MIC mutakhir ini dilihat semakin meruncing. Pemimpin parti pula dilihat dengan cara masing-masing seolah-olah tiada kesepakatan dan penyelesaian dapat dicapai untuk parti itu kembali bangkit dalam arena politik tanah air.


Am

KUALA LUMPUR, 30 Jan (Bernama) -- Pengisytiharan rasmi bahawa pesawat Malaysia Airlines MH370 sebagai satu kemalangan dibuat berdasarkan ketetapan dan definisi yang ditetapkan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO), kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai.


Politik

KUALA LUMPUR, 30 Jan (Bernama) -- Pemuda MIC hari ini menegaskan mereka hanya menjaga keselamatan bangunan ibu pejabat parti itu bagi tujuan keselamatan anggota parti itu dan bukannya "menawan' atau "mengunci" bangunan itu seperti yang diuar-uarkan di dalam media.


Ekonomi

KUALA LUMPUR, 30 Jan (Bernama) -- Syarikat MSC Malaysia yang terdiri daripada perkhidmatan dikongsi dan penyumberluaran, kelompok teknologi maklumat dan multimedai kreatif, secara bersama menderma RM355,000 bagi membantu memulihkan kehidupan mangsa banjir.


Sukan

RAUB, 30 Jan (Bernama) -- Penyokong skuad Tok Gajah diminta tidak mencetuskan kekecohan ketika memberi sokongan kepada pasukan Pahang pada perlawanan Piala Sumbangsih, berdepan Johor Darul Ta'zim (JDT) di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin esok.


Rencana

Oleh Kurniawati Kamarudin

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Walaupun survival muzik dan kesenian tradisional Melayu hari ini semakin mencabar namun usaha memperkenalkan kepada masyarakat dunia tidak pernah menemui nokhtah.


Berita Dunia / NAM News Network (NNN)

BIAK (West Papua) Jan 30 (Bernama) - National flag carrier Garuda Indonesia will soon make a documentary film on various tourist attractions in Biak Numfor district in West Papua, Indonesia's Antara news agency reported.