• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Jumaat, 25 Julai 2014  


KUALA LUMPUR, 25 Julai (Bernama) -- Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) menegaskan bahawa perkhidmatan udara adalah selamat dan keselamatan menjadi keutamaan nombor satu walaupun berlaku tiga tragedi berturut-turut dalam tempoh tujuh hari lalu.

Bernama merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga penumpang dan anak kapal MH17      •
  • Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dan Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah berangkat ke majlis bacaan Yassin dan doa selamat sempena Hari Pahlawan 2014 di Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong
  • Kerajaan lantik Jamil Khir, Joseph Kurup kendali jenazah rakyat Malaysia, mangsa nahas pesawat MH17 - Hishammuddin
  • Kabinet batalkan Majlis Rumah Terbuka Anggota Jemaah Menteri sempena Aidilfitri 2014 bagi menghormati mangsa nahas MH17 - Pejabat PM


KUALA LUMPUR, 25 Julai (Bernama) -- Tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS), MH17 yang terhempas di Donetsk, timur Ukraine pada 17 Julai lalu, meninggalkan kesan yang bukan sedikit kepada rakyat negara ini termasuk umat Islam yang bakal menyambut Aidilfitri tiga hari lagi.

Fokus Berita Oleh Mohd Hisham Abdul Rafar

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Desas-desus sebelum ini bahawa Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan digugurkan daripada menerajui kerajaan negeri, akhirnya terjawab dengan pemilihan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai penggantinya.


Am

PUTRAJAYA, 25 Julai (Bernama) -- Malaysia mampu menempuh cabaran untuk menjadi sebuah ekonomi digital menjelang 2020 berikutan peningkatan penggunaan teknologi baharu itu setiap hari, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.


Politik

MARANG, 25 Julai (Bernama) -- Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini mempertahankan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk kekal sebagai Menteri Besar Selangor berikutan beliau tidak pernah khianat dalam menjalankan amanah kepada rakyat.


Ekonomi

KUALA LUMPUR, 25 Julai (Bernama) -- ShareInvestor, sebuah syarikat teknologi dan media Internet, akan menganjurkan edisi keenam Pameran Pelaburan Malaysia pada 2 dan 3 Ogos.


Sukan

Daripada Farhana Azmi

GLASGOW, 25 Julai (Bernama) -- Pasukan gimrama Malaysia meraih pingat gangsa pada temasya Sukan Komanwel ke-20 di SSE Hydro Arena di sini, Khamis.


Rencana

Oleh Nabilah Saleh

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Ramai rakyat Malaysia suka makan di hotel atau restoran kerana tarikan pelbagai juadah yang disajikan secara bufet atau minum petang dan harganya pun berpatutan.