• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Rabu, 01 Oktober 2014  


Daripada Hafizah Kamaruddin

MAKKAH, 30 Sept (Bernama) -- Kejayaan Tabung Haji (TH) bukan hanya dalam mengendalikan jemaah haji setiap tahun, tetapi juga dalam menyediakan perkhidmatan rawatan perubatan terbaik untuk jemaah haji di Tanah Suci dengan kerjasama Kementerian Kesihatan, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Bernama merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga penumpang dan anak kapal MH17      •


Oleh Nur Natasha Aida Ismail

KUALA LUMPUR, (Bernama) -- Polis kini melancarkan 'Ops Godam ATM' melibatkan pasukan khas daripada Polis Bukit Aman dan polis kontinjen negeri berkaitan susulan beberapa insiden Mesin Teler Automatik (ATM) digodam mengakibatkan lebih RM1 juta lesap setakat ini.

Oleh Yong Soo Heong

KUALA LUMPUR, (Bernama ) -- Apabila Koridor Raya Multimedia (MSC) dilancarkan kira-kira 16 tahun lalu, tujuannya adalah untuk memacu Malaysia ke era teknologi maklumat dengan memanfaatkan bakat mereka yang inovatif dan syarikat-syarikat.


Am

KUALA LUMPUR, 30 Sept (Bernama) -- Pemuda MIC memuji Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana bersikap bebas, terbuka dan telus dalam menyiasat kes rasuah.


Politik

SHAH ALAM, 30 Sept (Bernama) -- Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali berkata beliau akan mengadakan perbincangan bersama pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat berhubung desakan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang mahu PAS keluar daripada gabungan pembangkang itu.


Ekonomi

KUALA LUMPUR, 30 Sept (Bernama) -- Pertumbuhan secara menyeluruh akan menjadi komponen utama dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11), kata Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar.


Sukan

INCHEON, 30 Sept (Bernama) -- Misi Malaysia memburu sasaran lapan pingat emas tetap diteruskan walaupun kontinjen negara dikejutkan dengan tindakan Majlis Olimpik Asia (OCA) menarik balik pingat emas pertama negara selepas atlet wushu Tai Cheau Xuen didakwa menggunakan bahan terlarang pada temasya Sukan Asia Ke-17 di sini.


Rencana

Oleh Kharizal Mat Khalid

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Baik para penggiat seni tempatan dan luar negara mahupun teater, masing-masing menunjukkan minat untuk mengabdikan memori tragedi pesawat MH370, yang masih hilang, dan MH17 yang ditembak jatuh di Ukraine, ke dalam hasil karya mereka untuk tontonan umum.