• Hubungi kami 03-26939933
  • E-mel helpdesk@bernama.com
  • Rabu, 16 April 2014  


Daripada Nik Nurfaqih Nik Wil

PERTH, 16 April(Bernama) -- Tiada objek berkaitan dengan kepentingan pencarian ditemui daripada data yang dikumpul oleh kenderaan dalam air autonomi (AUV) Bluefin-21 pada Isnin lepas, untuk membantu mengesan pesawat Malaysia Airlines Penerbangan MH370 yang hilang.

Selamat Datang ke Portal Rasmi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA) - Gerbang Berita Anda   
  • Kematian seorang lelaki warga tempatan yang baru pulang dari mengerjakan umrah 29 Mac lepas telah disahkan akibat dijangkiti oleh Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) - Menteri Kesihatan.


Oleh Manik Mehta

NEW YORK (Bernama) -- Lawatan Presiden Amerika Barack Obama ke Asia, termasuk Jepun, Korea Selatan, Malaysia dan Filipina akhir bulan ini dijangka memberi fokus terhadap beberapa isu dua hala dan serantau.

Oleh Norshazlina Nor'azman

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Hingga kini misteri kehilangan pesawat MH370 milik Malaysia Airlines (MAS) masih lagi menjadi tajuk utama di dada-dada akhbar, portal berita dan televisyen di seluruh pelosok dunia.
Politik

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) -- Pas perlu keluar daripada Pakatan Rakyat (PR) sekiranya parti itu berpegang teguh kepada prinsip perjuangan Islam kerana sekutunya dalam pakatan itu menentang keras cadangan pelaksanaan hukum hudud di Kelantan.


Ekonomi

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) -- Kaji selidik global oleh Nielsen menunjukkan bahawa tujuh daripada 10 rakyat Malaysia berhasrat membeli kereta dalam tempoh dua tahun akan datang berikutan peningkatan paras pendapatan dan lebih banyak isi rumah kini menyertai kelas pertengahan.


Sukan

KUALA TERENGGANU, 16 April (Bernama) -- Prestasi yang tidak memuaskan menyebabkan Terengganu tidak menyenaraikan pemain wanita dalam acara tenis pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-17 di Perlis dari 24 Mei hingga 4 Jun ini.


Rencana

Oleh Ainul Huda Mohamed Saaid

KUALA LUMPURl (Bernama) -- Menikmati juadah dengan penuh kesantunan sudahpun dikisahkan dalam hikayat zaman dahulukala seperti yang dinukil pujangga Greek dalam syair Odyssey dan Illiad.


Berita Dunia / NAM News Network (NNN)

HARARE, April 16 (BERNAMA-NNN-NEW ZIANA) -- Zimbabwe will start rolling out the Human Papilloma Virus (HPV) vaccine to be administered to girls aged 10 in two districts of Marondera and Beitbridge from next month as a pilot project to reduce deaths from cervical cancer.