Bernama.com
Am 06 November, 2009 17:24 PM
 
Polis Tembak Mati Dua Penjenayah Di Melaka


MELAKA, 6 Nov (Bernama) -- Dua lelaki dipercayai anggota "Kumpulan Kendong" yang disyaki sedang merancang melakukan rompakan ditembak mati di Lebuh Sungai Udang-Ayer Keroh-Selandar di kampung Bertam Ulu di sini, tengah malam Khamis.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah ACP Salehhudin Abd Rahman mereka dikenali sebagai Edie Ramlan Ramli, 44, berasal dari Ulu Kinta, Perak dan Jamil Hud, 41, dari Chenor, Pahang.

Beliau berkata kejadian berlaku pada pukul 12.30 tengah malam apabila empat anggota polis dalam sebuah kereta peronda yang membuat rondaan di kawasan itu terserempak dengan sebuah kereta Proton Waja yang mencurigakan.

Anggota polis terbabit mengarahkan kereta itu berhenti tetapi kereta itu melanggar kereta peronda polis menyebabkan kedua-duanya terbabas ke bahu jalan.

"Penjenayah itu melepaskan satu das tembakan ke arah polis dan anggota kami terpaksa membalasnya bagi mempertahankan diri," katanya kepada pemberita di sini, pada Jumaat.

Salehhudin berkata polis menemui sepucuk pistol jenis Smith and Wesson, dua butir peluru dan tiga kelongsong peluru, parang panjang serta peralatan memecah rumah dalam kereta yang dinaiki dua lelaki terbabit.

"Kedua-dua lelaki itu mempunyai rekod rekod jenayah di Johor, Selangor dan Kuala Lumpur," katanya.

Beliau berkata siasatan awal polis mendapati kereta Proton Waja yang digunakan lelaki terbabit menggunakan nombor pendaftaran palsu dan dilapor dicuri di Subang Jaya, Selangor September lepas.

-- BERNAMA
Copyright 2017 BERNAMA. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.
Disclaimer.
Best viewed in Internet Explorer 4.0 & above with 800 x 600 pixels