Bernama.com
Am 26 Ogos, 2007 23:52 PM
 
Bahasa Malaysia Makin Terpinggir, Tak Dihormati, Kata Pakar Bahasa


KUALA LUMPUR, 26 Ogos (Bernama) -- Penggunaan Bahasa Malaysia kini semakin merosot dan terpinggir, malah ia juga semakin tidak dihormati oleh rakyat negara ini berbanding bahasa Inggeris, demikian menurut beberapa orang pakar bahasa di sini hari ini.

Mereka berkata keghairahan menggunakan bahasa Inggeris oleh 500 buah institusi pengajian swasta di seluruh negara sekarang menjadikan seolah-olah bahasa itu bahasa utama negara.

Isu bahasa ini dibincang hangat pada "Forum Merdeka: Sembang Kopi `O' Nasi Lemak" anjuran Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KeKKWa) dan Gabungan Persatuan Penulis Nasional (Gapena).

Panel menganggap masalah tersebut sebagai `malang' bagi sebuah negara yang telah merdeka selama 50 tahun. Turut dibincangkan ialah masalah integrasi kaum di peringkat sekolah.

Seorang anggota panel, bekas Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Seri Dr Abdul Shukor Abdullah berkata penggunaan bahasa Malaysia atau lebih selesa beliau sebut bahasa Melayu kini tidak seunggul dulu malah semakin ketinggalan.

Beliau berkata walaupun negara mencapai kemajuan dalam bidang kokurikulum berbanding negara Afrika namun dari sudut sistem persekolahan, Malaysia gagal menjadikan bahasa Malaysia sebagai `bahasa penyatuan dalam sistem persekolahan kebangsaan'.

"Perjuangan bahasa Melayu dulu sangat hebat hingga bekas Menteri Pelajaran Tun Abdul Rahman Yakub pada 1969 pernah membuat satu keputusan mengejutkan untuk memansuhkan aliran bahasa Inggeris secara berperingkat walau tanpa keizinan kabinet," katanya.

Forum selama 50 jam itu yang bakal mencatatkan rekod di negara ini sebagai forum paling lama dibuat secara terus menerus berakhir lewat malam ini.

Forum berbentuk pengisian intelektual itu menampilkan lebih 100 tokoh pelbagai bidang yang berkongsi pengalaman dan pandangan mengenai pencapaian negara selepas merdeka.

Abdul Shukor berkata usaha untuk membolehkan masyarakat pelbagai kaum belajar di bawah "satu bumbung" di sekolah kebangsaan turut gagal mencapai matlamat.

Ini kerana, katanya, hanya 10 peratus kaum Cina belajar di sekolah kebangsaan dan bakinya memilih sekolah jenis kebangsaan Cina.

"Pengasingan kaum sekarang amat buruk di sekolah-sekolah. Jika dulu kita dapat lihat pelajar Melayu, India dan Cina boleh makan sekali kini budaya itu tidak lagi wujud. Kita perlu lihat masa depan generasi kita," katanya.

Pensyarah Linguistik Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya, Profesor Dr Awang Sariyan, yang memberi pandangan yang sama berkata keadaan semakin parah apabila generasi muda gagal menguasai bahasa Malaysia dan menerimanya sebagai bahasa rasmi seperti yang terkandung dalam kontrak sosial.

Awang berkata bahasa Melayu sangat gemilang bermula kurun ketujuh apabila digunakan bagi urusan rasmi perdagangan oleh pedagang pelbagai negara termasuk Eropah hingga ke kurun ke 16.

Seorang lagi pakar bahasa, Profesor Emiritus Datuk Dr Nik Safiah Karim pula berkata tidak wajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) awam dan swasta untuk menggunakan Inggeris kerana bahasa Malaysia adalah bahasa pengantar utama dari sekolah rendah ke peringkat tertinggi.

Katanya, keghairahan menggunakan bahasa Inggeris oleh 500 buah IPT swasta di seluruh negara sekarang seolah-olah bahasa itu sebagai bahasa utama negara.

"Dari segi praktikal, bahasa Melayu tidak ke mana. Walau dalam perlembagaan menyatakan bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan tetapi selepas 50 tahun negara merdeka, bahasa Melayu masih di takuk lama," katanya.

Antara tokoh-tokoh yang hadir pada forum hari ini ialah bekas timbalan menteri pelajaran Datuk Mahadzir Mohd Khir, Bekas Ketua Pengarah Jabatan Muzium Malaysia Datuk Dr. Adi Tahar, Bekas Speaker Dewan Negara Tan Sri Adam Kadir, Pengerusi Eksekutif Yayasan Karyawan yang juga bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka Datuk Dr Hassan Ahmad, dan Presiden Pertubuhan Profesional Melayu dan Pewaris Bangsa (ProWaris) Feriz Omar.

-- BERNAMA
Copyright 2017 BERNAMA. All rights reserved.
This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed in any form except with the prior written permission of BERNAMA.
Disclaimer.
Best viewed in Internet Explorer 4.0 & above with 800 x 600 pixels