English Version
Utara Selatan Timur Tengah Sabah &Sarawak
|Kembali ke Bernama.com | Peta Laman | Maklum Balas | Hubungi Kami |
menu utama
laman utama
senarai berita
arkib berita
pautan
Lain-lain Pautan
Kerajaan Negeri Sarawak
Ketua Menteri Sarawak


Berita Sarawak

MA63: Fokus Kepada Persetujuan Antara PM Dengan Sabah Dan Sarawak
KUCHING, 10 Dis (Bernama) -- Seharusnya tiada lagi sebarang kenyataan yang menyimpang daripada apa yang telah dipersetujui oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan Ketua Menteri Sabah dan Ketua Menteri Sarawak berhubung hak-hak dua negeri itu di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Dua Beradik Maut Kereta Menjunam Ke Sungai Di Miri
MIRI, 5 Dis (Bernama) -- Dua beradik yang sedang dalam perjalanan menghantar barang ke rumah bapa saudara di sebuah ladang kelapa sawit maut apabila kereta yang dinaiki terjunam ke dalam sungai di Jalan Sungai Teniku, Ladang Woodman petang ini.

Sarawak Sedia Bantu APMM Tingkat Aset
KUCHING, 4 Dis (Bernama) --Kerajaan Sarawak sedia memberi bantuan kepada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) bagi meningkatkanasetagensi berkenaan dalam usaha memantapkan lagi kerjamengawasikeselamatan kawasan perairan negeri daripada diceroboh pihak luar.

MA63: Sarawak Tidak Kisah Pandangan Sesetengah Pihak - Abang Johari
SIBU, 3 Dis (Bernama) -- Sarawak tidak akan ambil kisah pandangan sesetengah pihak terhadap usaha menuntut hak negeri itu di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) daripada kerajaan persekutuan.

Anggota Cawangan PBB Digesa Terang Hala Tuju Parti
SIBU, 3 Dis (Bernama) -- Semua anggota Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Sarawak di peringkat cawangan digesa memainkan peranan menerangkan kepada rakyat hala tuju pembangunan yang dirancang oleh parti pada masa akan datang.

PBB Perjuangan Hak Sarawak Keseluruhan, Kata Ketua Menteri
KUCHING, 2 Dis (Bernama) --Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) adalah parti yang bukan sahaja memperjuangkan hak kaum Bumiputera, sebaliknya memperjuangkan hak orang Sarawak keseluruhannya, kata Ketua Menteri Datuk Patingggi Abang Johari Tun Openg.

Abang Johari Enggan Layan Jemputan Pandikar Amin Untuk Berdebat
KUCHING, 2 Dis (Bernama) -- Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata beliau tidak gentar dengan cabaran Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia untuk berdebat mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan hak-hak Sarawak, tetapi menegaskan bahawa kerajaan negeri akan berunding mengikut undang-undang dan perlembagaan.

Pemuda Pecah Dominasi Wanita Dalam Sulaman Keringkam
Oleh Noor Bakhtiar Ahmad KUCHING, 1 Dis(Bernama) -- Lazimnya apabila disebutseni sulaman, pasti yang terbayang di mata adalahsusuktubuh wanitayang tekunmengolah seniitu sementelah lagimelibatkankeringkam, seni sulamanMelayuSarawak yang bukan sahaja renyahtetapiturut menuntut kreativiti.

Dua Hilang Selepas Perahu Karam Di Sungai Baleh
KAPIT, 30 Nov (Bernama) -- Dua hilang dan dikhuatiri lemas manakala dua lagi selamat apabila perahu yang dinaiki mereka untuk menyeberang sungai terbalik dan karam di Nanga Entelawan, Sungai Baleh, dekat, sini hari ini.

Pekebun Sayur Maut Dalam Kemalangan Di Sarikei
SARIKEI, 30 Nov (Bernama) -- Seorang pekebun sayur maut selepas motosikal ditungganginya terbabit dalam satu kemalangan jalan raya dengan sebuah kereta Proton Wira di Km13 Jalan Sarikei-Bintangor sini hari ini.

[ 1 ][ 2 ]

 

 

©2017 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 3.0 & Internet Explorer 7.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel