English Version
Utara Selatan Timur Tengah Sabah &Sarawak
|Kembali ke Bernama.com | Peta Laman | Maklum Balas | Hubungi Kami |
menu utama
laman utama
senarai berita
arkib berita
pautan
Lain-lain Pautan
Kerajaan Negeri Sarawak
Ketua Menteri Sarawak


Berita Sarawak

Bekalan Tenaga Murah, Selamat Dan Boleh Diperbaharui Perlu Untuk Pengindustrian - Adenan
BELAGA, 27 Sept (Bernama) -- Sarawak memerlukan bekalan tenaga yang murah, bersih, selamat dan boleh diperbaharui jika ia mahu menjadi negeri perindustrian, kata ketua menteri Tan Sri Adenan Satem.

Tujuh Agensi Bergabung Untuk Latihan Mencari Dan Menyelamat Di Lautan
KUCHING, 27 Sept (Bernama) -- Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Wilayah Sarawak bersama enam lagi agensi akan mengadakan Latihan Mencari dan Menyelamat (SAREX) bulan depan bagi meningkat keberkesanan tempoh mencari dan menyelamat di lautan.

Nelayan Sembunyi Dadah Dalam Kotak Rokok Ditahan Di Lawas
MIRI, 27 Sept (Bernama) -- Polis berjaya mengesan taktik seorang lelaki yang cuba mengaburi kegiatan penagihan syabu dengan menyembunyikan dadah tersebut di dalam kotak rokok di Lawas, Limbang.

Yang Dipertua Negeri Sarawak Rasmi Empangan Murum Berharga RM4.1 Bilion Di Belaga
BINTULU, 27 Sept (Bernama) -- Projek pembinaan kuasa hidro terbesar Sarawak Energy Berhad (SEB) Empangan Hidroelektrik Murum, di pedalaman Belaga, kira-kira 200 kilometer dari sini, dibuka secara rasmi hari ini.

20 Pegawai Pendidikan Kelahiran Sarawak Dilantik Pengerusi Lembaga Temu Duga Spp
KOTA SAMARAHAN, 26 Sept (Bernama) -- Seramai 20 pegawai pendidikan kelahiran Sarawak hari ini menerima watikah pelantikan sebagai pengerusi Lembaga Temu Duga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) Negeri Sarawak.

Seorang Maut, Seorang Cedera Dalam Kemalangan
KUCHING, 26 Sept (Bernama) -- Seorang pemandu wanita maut manakala seorang lagi cedera ringan dalam kemalangan jalan raya melibatkan tiga kereta di Sungai Rayu, Feri Rambungan, 30 kilometer dari sini.

ADUN Ikrar Jaga Kepentingan Masyarakat Penan Di Murum
BELAGA, 25 Sept (Bernama) -- Pelaksanaan projek empangan kuasa hidroelektrik (HEP) Murum tidak akan berjaya tanpa kerjasama baik semua pihak khususnya masyarakat Penan di kawasan itu, kata Menteri Muda Pembangunan Infrastruktur dan Pengangkutan (Pengangkutan Sungai dan Keselamatan) Sarawak Liwan Lagang.

Sarawak Yakin Capai Sasaran 50 Peratus Amalan Penyusuan Susu Ibu
SIBU, 24 Sept (Bernama) - Sarawak yakin untuk mencapai sasaran 50 peratus amalan penyusuan susu ibu dalam kalangan ibu yang baru melahirkan anak berikutan usaha komprehensif kerajaan dan kerjasama kumpulan sokongan penyusuan susu ibu

Pusaka, STA Sedia Bantu Sekolah Luar Bandar Yang Daif Di Sarawak
SIBU, 24 Sept (Bernama) -- Perbadanan Kemajuan Perusahaan Kayu Sarawak (Pusaka) dan Persatuan Perkayuan Sarawak (STA) sedia membantu kerajaan membaik pulih sekolah-sekolah daif di luar bandar Sarawak melalui aktiviti tanggungjawab sosial korporat (CSR)

Wakil Rakyat DAP Sakiti Perasaan Penduduk Luar Bandar Sarawak
KOTA SAMARAHAN, 23 Sept (Bernama) -- Kebanyakan penduduk di Sarawak terutama di luar bandar tersentuh hati dengan kenyataan wakil rakyat DAP, Wong King Wei berhubung masa perjalanan yang akan diambil setelah Jambatan Batang Sadong di Samarahan dibuka kepada orang ramai.

[ 1 ][ 2 ][ 3 ]

 

 

©2016 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 3.0 & Internet Explorer 7.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel