English Version

Utara Selatan Timur Tengah Sabah & Sarawak
| Kembali ke Bernama.com | Peta Laman | Maklum Balas | Hubungi Kami |
Menu Utama
Laman Utama
Senarai Berita
Arkib Berita
Pautan
Lain-lain Pautan
Kerajaan Negeri Sarawak
Ketua Menteri Sarawak


Berita Sarawak

DBNA Ucap Terima Kasih Kepada Adenan Terima Terma Dayak Dalam Borang Rasmi
KUCHING, 28 Feb (Bernama) -- Persatuan Kebangsaan Dayak Bidayuh (DBNA) mengucapkan terima kasih kepada Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem kerana bersetuju dengan penggunaan perkataan "Dayak" untuk ruangan kaum dalam semua borang rasmi kerajaan.

Sumbangan Keusahawanan Cina Kepada Pembangunan Negara Diperakui - Najib
KUCHING, 27 Feb (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini memperakui sumbangan keupayaan keusahawanan oleh komuniti Cina terhadap pembangunan dan kejayaan yang dinikmati negara, khususnya di Sarawak.

Formula Terbaik Selesai Kemelut Politik Sarawak- Najib
SRI AMAN, 27 Feb (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata formula terbaik dan memuaskan hati semua pihak akan digunakan untuk menangani isu penerimaan dua parti baharu - Parti Tenaga Rakyat Sarawak (Teras) dan Parti Bersatu Sarawak (UPP) sebagai anggota Barisan Nasional (BN).

Pengamal Media Diminta Bantu Tingkat Kesedaran Pembangunan Modal Insan
KOTA KINABALU, 26 Feb (Bernama) -- Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat Sabah Datuk Siringan Gubat mengajak pengamal media agar membantu kerajaan dalam usaha meningkatkan kesedaran rakyat mengenai kepentingan pembangunan modal insan dan teknologi maklumat.

ePerolehan Di Sarawak Terima Kunjungan Lebih Ramai Pelanggan Sejak Berpindah Ke UTC
KUCHING, 26 Feb (Bernama) -- Kaunter perkhidmatan ePerolehan di sini menerima kunjungan lebih ramai pelanggan sejak lokasi operasinya berpindah ke bangunan Pusat Transformasi Bandar (UTC) Jalan Bukit Mata di sini September tahun lepas.

Kerajaan Usaha Wujudkan Ekosistem Kondusif Lahir Lebih Ramai Usahawan Berjaya - Irwan Siregar
KUCHING, 26 Feb (Bernama) -- Kerajaan berusaha untuk mewujudkan ekosistem yang kondusif bagi melahirkan lebih ramai usahawan berjaya pada masa depan, kata Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Mohd Irwan Siregar.

Peniaga Di Sarawak Diingat Jangan Naikkan Harga Barang Dan Perkhidmatan
SARIKEI, 26 Feb (Bernama) -- Para peniaga di Sarawak diingatkan agar tidak menjadikan perlaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP) pada April nanti sebagai alasan untuk menaikkan harga barang.

Adenan Perlu Sepenggal Lagi Laksana Program Pembangunan Luar Bandar
KUCHING, 25 Feb (Bernama) -- Tan Sri Adenan Satem berkata beliau memerlukan tempoh sekurang-kurangnya sepenggal lagi untuk melaksanakan dasar dan program pembangunan yang dirancangkan di negeri ini, sejak mengambil alih tampuk kepimpinan Sarawak pada 28 Feb tahun lepas.

Sarawak Tidak Akan Ubah Dasar Imigresennya - Adenan
KUCHING, 25 Feb (Bernama) -- Kerajaan Sarawak tidak ada rancangan untuk memansuhkan dasar dan peraturan imigresennya demi memelihara keamanan dan keharmonian pelbagai kaum di negeri ini, kata Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem.

Pembinaan Hospital Baharu Sri Aman Bermula Tahun Ini, Kata Dr Jerip
KUCHING, 25 Feb (Bernama) -- Kerja-kerja membina struktur sebenar Hospital baharu Sri Aman akan bermula tahun ini selepas siap fasa satu membabitkan kerja-kerja menimbus tanah dan penyediaan tapak.

[ 1 ][ 2 ][ 3 ]

 

©2015 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 3.0 & Internet Explorer 7.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel