English Version
Utara Selatan Timur Tengah Sabah &Sarawak
|Kembali ke Bernama.com | Peta Laman | Maklum Balas | Hubungi Kami |
menu utama
laman utama
senarai berita
arkib berita
pautan
Lain-lain Pautan
Kerajaan Negeri Sarawak
Ketua Menteri Sarawak


Berita Sarawak

Najib Lawat Kuching, Miri Pada 18 Dis
KUCHING, 7 Dis (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dijadual melakukan lawatan sehari ke Kuching dan Miri pada 18 Dis

Sarawak Akan Punyai Taman Arkeologi Dan Pusat Saintifik
SANTUBONG, 7 Dis (Bernama) -- Sarawak bakal mempunyai taman arkeologi dan sebuah pusat saintifik yang akan dikenali sebagai Pusat Saintifik Wallace bersempena nama Alfred Wallace seorang ahli biologi, antropologi, geografi dan penjelajah British, menjelang 2018.

Sarawak Dalam Proses Wujudkan Kawasan Konservasi Orang Utan Di Ulu Sungai Menyang
KUCHING,7 Dis (Bernama) -- Sarawak dalam proses mewujudkan sebuah kawasan konservasi baharu untuk Orang Utan (pongo pygmaeus) di Ulu Sungai Menyang, Batang Ai dalam Bahagian Sri Aman.

KPDNKK Sarawak Catat 201 Kes Langggar Akta Timbang Sukat 1972
KUCHING, 5 Dis (Bernama)-- Bahagian Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Sarawak mencatat sebanyak 201 kes pelbagai kesalahan di bawah Akta Timbang Sukat 1972 bagi tempoh 1 Januari sehingga hari ini.

2,000 Dijangka Sertai Larian Jambatan Batang Sadong
KUCHING, 4 Dis (Bernama) -- Kira-kira 2,000 peserta dijangka menyertai acara Larian Jambatan Batang Sadong, yang pertama kali dianjurkan, pada 11 Dis ini, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nancy Shukri.

Penduduk Sarawak Akan Terus Beri Sokongan Kepada Barisan Nasional - Masing
SELANGAU, 2 Dis (Bernama) -- Penduduk Sarawak akan terus mengekalkan "simpanan tetap" dalam "bank" Barisan Nasional (BN) kerana pulangan tinggi yang mereka peroleh.

Lebih 2,500 Stesen Minyak Kini Jadi Rakan Program GTSP Anjuran PDRM
KUCHING, 1 Dis (Bernama) -- Sejak dilancarkan hampir empat tahun lepas, lebih 2,500 stesen minyak di seluruh negara telah menjadi rakan program "Go To Safety Points" (GTSP), program anjuran bersama Polis Diraja Malaysia dalam usaha memberi bantuan awal kepada orang ramai yang memerlukan, sementara menunggu ketibaan polis.

Produk Hasil Hutan Bukan Kayu Berpotensi Besar Dikomersialkan, Kata Awang Tengah
KUCHING, 1 Dis (Bernama) -- Lebih banyak usaha perlu diambil untuk membangunkan, mempromosi dan mengkomersilkan Produk Hasil Hutan Bukan Kayu (HHBK) di dalam dan luar negara, kata Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan.

Dewan: Sarawak Sasar Ekuiti 10 Peratus Dalam Loji Train 9 MLNG
KUCHING, 30 Nov (Bernama) -- Sarawak secara aktif sedang berbincang dengan Petroliam Nasional Bhd (Petronas) bagi memperoleh ekuiti sebanyak 10 peratus Loji Train 9 Gas Asli Cecair Malaysia (MLNG).

Dewan: Sektor Utama Ekonomi Sarawak Perlu Dikukuhkan, Kata Uggah
KUCHING, 30 Nov (Bernama)-- Sektor perlombongan, perkilangan, pertanian dan perkhidmatan yang merupakan pemacu utama ekonomi Sarawak perlu diperkukuhkan untuk mempertingkatkan pertumbuhan ekonomi kepada 6.5 peratus setahun bagi mencapai ekonomi berpendapatan tinggi dan status negeri maju menjelang 2030, kata Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas.

[ 1 ][ 2 ][ 3 ][ 4 ]

 

 

©2016 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 3.0 & Internet Explorer 7.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel