English Version

Utara Selatan Timur Tengah Sabah & Sarawak
| Kembali ke Bernama.com | Peta Laman | Maklum Balas | Hubungi Kami |
Menu Utama
Laman Utama
Senarai Berita
Arkib Berita
Pautan
Lain-lain Pautan
Kerajaan Negeri Sarawak
Ketua Menteri Sarawak


Berita Sarawak

Sarawak Catat Pendapatan Tinggi Daripada Eksport Kayu
KUCHING, 30 Ogos (Bernama) -- Sarawak mengeksport RM3.60 bilion nilai kayu dan produk kayu pada separuh pertama tahun ini, meningkat dua peratus berbanding tempoh sama pada tahun lepas.

Sarawak Cadang Libatkan Penan Dalam Industri Buluh
KUCHING, 30 Ogos (Bernama) -- Kerajaan Sarawak bercadang melibatkan masyarakat Penan yang masih tinggal di kawasan pedalaman negeri ini dalam pembangunan industri penanaman dan kraftangan buluh, kata Menteri Pelancongan negeri Datuk Amar Abang Johari Tun Openg.

Belum Ada Bukti Wanita Malaysia Sertai Isis - Wan Junaidi
KUCHING, 29 Ogos (Bernama) -- Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata setakat ini belum ada bukti yang menunjukkan wanita Malaysia menyertai kumpulan militan Negara Islam Iraq dan Syria (Isis).

Rayuan MP Bintulu Terhadap Keputusan Mahkamah Tinggi Tidak Kompeten
PUTRAJAYA, 29 Ogos (Bernama) -- Mahkamah Rayuan di sini pada Jumaat memutuskan Anggota Parlimen Bintulu Datuk Seri Tiong King Sing tidak boleh merayu kepada Mahkamah Rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi bahawa seorang wartawan tidak perlu mendedahkan sumber dalam artikel yang ditulisnya.

Pencapaian Agrobank Di Sarawak Menggalakkan
KUCHING, 28 Ogos (Bernama) -- Agrobank mencatatkan pencapaian yang amat menggalakkan dalam operasinya di Sarawak dengan jumlah pembiayaan baharu yang diluluskan sehingga Julai tahun ini melebihi RM100 juta.

Adenan Seru Rakyat Sarawak Tingkatkan Pemikiran Sivik, Budaya Penyelenggaraan
KUCHING, 27 Ogos (Bernama) -- Rakyat Sarawak perlu berusaha meningkatkan pemikiran sivik dan amalan budaya penyelenggaraan untuk memastikan pembangunan di negeri ini berkesan dan lestari, kata Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem.

15 Lagi Lorong Memotong Dibina Di Jalan Raya Pan-Borneo
KUCHING, 27 Ogos (Bernama) -- Pembinaan lorong tambahan di 15 lokasi untuk memudahkan pengguna memotong di Jalan Raya Pan-Borneo di bahagian Sarawak, disasar dapat disiapkan dalam tempoh Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10), yang berakhir tahun depan.

Sarawak Mahu Contohi Pendidikan Awal Kanak-kanak Victoria
Oleh Neville DCruz MELBOURNE, 26 Ogos (Bernama) -- Sarawak akan membangunkan pelan strategik untuk mencontohi pendekatan Victoria dalam pendidikan awal kanak-kanak.

Jengkaut Ditemui Lapan Jam Selepas Dilapor Hilang, Seorang Ditahan
KUCHING, 26 Ogos (Bernama) -- Satu pasukan subunit tentera yang meronda di pos kawalan sempadan di Serikin, sekitar 50km dari sini, menahan seorang lelaki dan merampas sebuah jentera jengkaut kira-kira lapan jam selepas jentera itu dilaporkan dicuri.

Fadillah Saran Penduduk Desa Pertimbang Ternak Empurau Secara Komersil
KAPIT, 25 Ogos (Bernama) -- Penduduk luar bandar di sini disaran melibatkan diri dalam perusahaan menternak empurau secara komersial.

[ 1 ][ 2 ][ 3 ]

 

©2014 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 3.0 & Internet Explorer 7.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel