English Version

Utara Selatan Timur Tengah Sabah & Sarawak
| Kembali ke Bernama.com | Peta Laman | Maklum Balas | Hubungi Kami |
Menu Utama
Laman Utama
Senarai Berita
Arkib Berita
Pautan
Lain-lain Pautan
Kerajaan Negeri Sarawak
Ketua Menteri Sarawak


Berita Sarawak

Keupayaan Loji Batu Kitang Meningkat Menjelang 2017
KUCHING, 1 Nov (Bernama) -- Loji Rawatan Air Batu Kitang No. 3, yang sedang dipulihkan dan dinaik taraf daripada keupayaannya menghasilkan 200 juta liter air sehari (MLD) kepada 400 MLD, akan siap sepenuhnya menjelang 2017, kata Menteri Kemudahan Awam negeri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan.

37,488 Calon SPM Di Sarawak
KUCHING, 31 Okt (Bernama) -- Seramai 37,488 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2014 akan menduduki peperiksaan itu bermula 3 Nov hingga 4 Dis ini di Sarawak.

Lebih RM19 Bilion Untuk Pembangunan Sarawak Sejak 2010 - Shahidan
KUALA LUMPUR, 28 Okt (Bernama) -- Sebanyak RM19.78 bilion peruntukan pembangunan telah diluluskan Kerajaan Persekutuan untuk pelaksanaan projek-projek pembangunan di Sarawak sejak Januari 2010 hingga 28 Sept lepas, Persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Kumpulan Pertama 279 Jemaah Haji Dari Sarawak Selamat Tiba
KUCHING, 28 Okt (Bernama) -- Sebanyak 279 jemaah haji Sarawak selamat tiba dengan penerbangan Malaysia Airlines KT33 di Lapangan Terbang antarabangsa Kuching, di sini pada pukul 9 pagi.

Saberkas Lapor Polis, Individu Ugut Bunuh KM Sarawak
KUCHING, 27 Okt (Bernama) -- Pertubuhan Belia Kebangsaan Bersatu Sarawak (Saberkas) hari ini membuat laporan polis berhubung ugutan bunuh terhadap Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Adenan Satem, oleh seorang individu melalui laman facebook

Unimas Berjaya Hasilkan Penyelidikan Berimpak Tinggi
KOTA SAMARAHAN, 27 Okt (Bernama) -- Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) berjaya melaksanakan beberapa penyelidikan berimpak tinggi yang telah banyak memberi manfaat kepada masyarakat, kata Naib Canselor Prof Datuk Dr Kadim Saidi.

Bengkel Kenal Pasti Projek Kawasan Parlimen Batang Sadong - Nancy
SADONG JAYA, 26 Okt (Bernama) -- Satu bengkel bersama ketua masyarakat di kawasan Parlimen Batang Sadong akan diadakan masa terdekat bagi membolehkan mereka mengemukakan cadangan serta berbincang tentang projek pembangunan yang diperlukan di kawasan itu.

Empat Pembalak Haram Didenda RM80,000 Cuba Rasuah Penguat Kuasa
KUCHING, 23 Okt (Bernama) -- Empat orang pembalak haram masing-masing hari ini dipenjara sehari dan didenda berjumlah RM80,000 oleh Mahkamah Khas Rasuah Limbang selepas mengaku bersalah menawarkan rasuah kepada pegawai penguat kuasa bagi melindungi aktiviti mereka.

Malaysia, Indonesia Akan Tandatangani MoU Atasi Jerebu Rentas Sempadan
KUCHING, 23 Okt (Bernama) - Malaysia dan Indonesia akan berkongsi pengalaman, kepakaran dan maklumat tentang cara menangani jerebu rentas sempadan melalui memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani tidak lama lagi.

IIC Anjur Ceramah Masyarakat Pelbagai Agama Di Amerika
KUCHING, 23 Okt (Bernama) -- Orang ramai dipelawa menghadiri ceramah khas bertajuk 'Kehidupan Dalam Masyarakat Pelbagai Agama: Pengalaman Amerika' anjuran Pusat Maklumat Islam (IIC) dengan kerjasama Kedutaan Amerika di sini esok.

[ 1 ][ 2 ]

 

©2014 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 3.0 & Internet Explorer 7.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel