English Version

Utara Selatan Timur Tengah Sabah & Sarawak
| Kembali ke Bernama.com | Peta Laman | Maklum Balas | Hubungi Kami |
Menu Utama
Laman Utama
Senarai Berita
Arkib Berita
Pautan
Lain-lain Pautan
Kerajaan Negeri Sarawak
Ketua Menteri Sarawak


Berita Sarawak

Mahkamah Persekutuan Tidak Ada Bidang Kuasa Ke Atas Kes Persempadanan Semula Sarawak
PUTRAJAYA, 13 Okt (Bernama) -- Mahkamah Persekutuan tidak mempunyai bidang kuasa membuat keputusan terhadap kes persempadanan semula kawasan pilihan raya negeri Sarawak memandangkan laporan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengenai cadangan tersebut dikemukakan kepada Perdana Menteri untuk pembentangan di Parlimen, Mahkamah Persekutuan diberitahu, hari ini.

Pembangunan Masyarakat Keutamaan Residen Sibu Baharu
SIBU, 13 Okt (Bernama) -- Aspek pembangunan masyarakat menjadi keutamaan Hii Chang Kee, yang baru dilantik sebagai Residen Bahagian Sibu, dalam memikul tanggungjawab tersebut selari dengan teras agenda kerajaan membangunkan Sarawak.

Adenan Sahkan Tiga Calon Bidayuh Daripada PBB Kekal Pada Pilihan Raya Negeri Akan Datang
KUCHING, 12 Okt (Bernama) -- Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem malam tadi mengumumkan tiga nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada masyarakat Bidayuh dicalonkan semula untuk mempertahankan kerusi masing-masing pada pilihan raya negeri akan datang.

10 Pintu Rumah Panjang Musnah Dalam Kebakaran Di Bintulu
SIBU, 9 Okt (Bernama) -- Sebanyak 10 daripada 21 pintu rumah panjang di Nanga Rungan, Tatau, Bintulu musnah dijilat api awal pagi tadi.

Balai Bomba Berharga RM5.5 Juta Dibina Di Daro Tahun Depan
SIBU, 9 Okt (Bernama) -- Sebuah balai bomba dan penyelamat akan dibina di Daro dengan kos RM5.5 juta tahun depan bagi memberi perkhidmatan kepada penduduk di daerah itu dan kawasan sekitar.

Sarawak Boleh Jadi Hab Kerjasama, Penyepaduan Ekonomi Serantau - Wan Junaidi
KUCHING, 8 Okt (Bernama) -- Bersandarkan kekayaan sumber semula jadi, Sarawak mampu muncul sebagai hab utama bagi kerjasama dan penyepaduan ekonomi serantau, kata Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Kumpulan Pertama Jemaah Haji Sarawak Tiba Di Kuching
KUCHING, 8 Okt (Bernama) -- Kumpulan pertama 279 jemaah dari Sarawak yang selesai menunaikan ibadah haji di Tanah Suci musim ini, selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, di sini kira-kira pukul 4.40 petang ini.

Sekolah Tinggi Kuching Wakil Malaysia Pertandingan Robotik Dunia, WRO Di Qatar
KUCHING, 7 Okt (Bernama) -- Kelab Robotik SMK Tinggi Kuching akan mewakili Malaysia pada pertandingan robotik dunia, World Robotics Olympiad (WRO) yang berlangsung di Doha, Qatar dari 6 hingga 8 Nov.

Keunikan Aiskrim 'Dabai' Dan 'Terong Asam' Dari Sarawak
KUCHING, 7 Okt (Bernama) -- Penggemar aiskrim kini berpeluang mencuba dua jenis aiskrim yang sinonim dengan keunikan negeri Sarawak.

Sarawak Galak Pendidikan STEM Lahir Tenaga Kerja Berkemahiran Dan Inovatif
KUCHING, 7 Okt (Bernama) -- Kerajaan Sarawak sedang giat menggalakkan pendidikan sains, teknologi dan matematik (STEM) sebagai langkah melahirkan tenaga kerja yang inovatif dalam setiap lapangan, kata Menteri Muda (Promosi Pendidikan Teknikal) di Pejabat Ketua Menteri Datuk Len Talip Salleh.

[ 1 ]

 

©2015 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 3.0 & Internet Explorer 7.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel