English Version

Utara Selatan Timur Tengah Sabah & Sarawak
| Kembali ke Bernama.com | Peta Laman | Maklum Balas | Hubungi Kami |
Menu Utama
Laman Utama
Senarai Berita
Arkib Berita
Pautan
Lain-lain Pautan
Kerajaan Negeri Sarawak
Ketua Menteri Sarawak


Berita Sarawak

Najib Puji Peranan Tun Abdul Taib Dalam Membangunkan Sarawak
KUCHING, 22 Okt (Bernama) -- Sarawak telah berkembang pesat dan mengalami transformasi daripada antara negeri paling miskin untuk muncul sebagai negeri paling makmur di negara ini di bawah kepimpinan Tun Abdul Taib Mahmud, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Polis Sarawak Tingkat Serbuan Banteras Pembelian Barang Curi
KUCHING, 22 Okt (Bernama) -- Polis Sarawak akan meningkatkan serbuan di premis yang disyaki membeli barang curi khususnya barang milik syarikat telekomunikasi, kata Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Wira Muhammad Sabtu Osman.

Sarawak Optimumkan Sumber Hutan Untuk Manfaat Sosio Ekonomi
KUCHING, 22 Okt (Bernama) -- Kementerian Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Sarawak akan mengoptimumkan penggunaan dan penyelenggaraan sumber perhutanan bagi faedah sosio ekonomi.

Pemegang Lesen Membalak Diingat Patuhi Syarat Lesen
KUCHING, 22 Okt (Bernama) -- Pemegang lesen pembalakan di Sarawak diberi amaran agar mematuhi syarat lesen masing-masing atau berdepan tindakan pihak berkuasa, termasuk menarik balik lesen membalak mereka.

Mahkamah: Cuba Rasuah Polis, Pembalak Haram Minta Dibicarakan
KUCHING, 22 Okt (Bernama) -- Seorang pengarah urusan sebuah syarikat perladangan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Khas Rasuah di sini hari ini atas dakwaan cuba memberi rasuah kepada seorang pegawai polis yang menahannya kerana melakukan pembalakan haram.

Polis Sabah Pergiat Usaha Kesan Warga Itali Yang Hilang
KOTA KINABALU, 21 Okt (Bernama) -- Polis Sabah masih giat mengesan seorang lelaki warganegara Itali yang dilaporkan hilang sejak tiba di Lahad Datu pada 13 Okt, kata Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Jalaluddin Abdul Rahman.

Lapan Muzium Jayakan Pameran Tekstil Di Kuching
KUCHING, 21 Okt (Bernama) -- Lapan buah muzium di Kepulauan Borneo, masing-masing dari Sarawak, Sabah dan Kalimantan, Indonesia, menyertai Pameran Wastra Borneo 2014, yang sedang berlangsung di Muzium Tekstil Sarawak di Bangunan Pavillion di sini.

12,000 Rakyat Bangladesh Akan Diambil Bekerja Di Sarawak
KUCHING, 20 Okt (Bernama) -- Kira-kira 12,000 rakyat Bangladesh akan diambil bekerja dalam pelbagai sektor di Sarawak, kata Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh di Malaysia A. K. M. Atiqur Rahman.

K'jaan Sarawak Lulus Geran RM300,000 Pulihara Bahasa Terancam
KUCHING, 20 Okt (Bernama) -- Kerajaan Sarawak meluluskan geran RM300,000 kepada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Cawangan Sarawak untuk memulakan usaha memulihara lima bahasa pribumi yang dikategori sebagai 'terancam'.

Perompak Gagal Rompak Mesin Atm Bsn Cawangan Permyjaya Miri
MIRI, 18 Okt (Bernama) -- Dua perompak bertopeng gagal dalam cubaan merompak mesin pengeluaran wang automatik (ATM) Bank Simpanan Nasional (BSN) cawangan Permyjaya hari ini.

[ 1 ][ 2 ]

 

©2014 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 3.0 & Internet Explorer 7.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel