English Version
Utara Selatan Timur Tengah Sabah &Sarawak
|Kembali ke Bernama.com | Peta Laman | Maklum Balas | Hubungi Kami |
menu utama
laman utama
senarai berita
arkib berita
pautan
Lain-lain Pautan
Kerajaan Negeri Sabah
Ketua Menteri Sabah


Berita Sabah

'Bazar Ramadan Fama' Dibuka Di Lima Lokasi Di Sabah
KOTA KINABALU, 29 Mei (Bernama) -- Lima 'Bazar Ramadan Fama' diwujudkan di lima lokasi di Sabah - di Pasar Tani Asia City, Kota Kinabalu; Pasar Tani Paman Putera Jaya Telipok; Pasar Tani My Best Buy, Universiti Malaysia Sabah; di Pakar, Keningau; dan Beaufort Central, Beaufort.

Dua Lagi Hutan Simpan Di Sabah Mendapat Sijil Perakuan FSC
SANDAKAN, 29 Mei (Bernama) -- Dua lagi Hutan Simpan (FR) di Sabah kini diperakukan di bawah Majlis Pengawasan Tanah (FSC) yang diiktiraf antarabangsa.

Khidmat Jaksa Pendamai Sabah Boleh Dimanfaatkan Untuk Penduduk Pedalaman - KM Sabah
KOTA KINABALU, 29 Mei (Bernama) -- Khidmat Jaksa Pendamai (JP) berkelayakan di sisi undang-undang yang dilantik oleh Ketua Negeri Sabah boleh dimaksimumkan untuk manfaat penduduk khususnya di kawasan pedalaman di negeri ini.

IPT Diminta Ubah Kandungan Kursus, Persiapan Ke Arah Industri 4.0
JOHOR BAHRU, 28 Mei (Bernama) -- Semua institusi pengajian tinggi (IPT) di negara ini disarankan mengubah kandungan kursus yang ditawarkan kepada pelajar bagi memastikan ia mampu memenuhi kehendak pasaran Industri 4.0 atau Revolusi Perindustrian Keempat.

ATB 2 Tahan 10 Lelaki, Gagal Cubaan Seludup Keluar 60 Tong Minyak Petrol
SEMPORNA, 27 Mei (Bernama) -- Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menerusi Markas Angkatan Tugas Bersama 2 (MK ATB 2) menahan 10 lelaki di dalam dua bot pam yang sedang menuju ke Sitangkai, Filipina, awal hari ini.

ESScom Aktif Laksana Operasi Bersepadu Khas Kesan Dan Hapus Elemen Jenayah
LAHAD DATU, 26 Mei (Bernama) -- Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESScom) aktif melaksanakan operasi bersepadu khas (OBK) bagi menghapuskan elemen jenayah termasuk mengesan kumpulan pengganas Abu Sayyaf dan militan Daesh daripada bertapak di daerah ini.

Penduduk Tanjong Piasau Alami Kesukaran Guna Tongkang Seberang Sungai
SANDAKAN, 26 Mei (Bernama) -- Penduduk Kampung Tanjong Piasau dekat sini mengalami kesukaran untuk bergerak kerana terpaksa menggunakan tongkang bagi menyeberangi Sungai Lalsun.

PPM Tahan Tiga Lelaki Terlibat Aktiviti Tangkap Penyu
SEMPORNA, 26 Mei (Bernama) -- Pasukan Polis Marin (PPM) menahan seorang pemilik sangkar ikan dan dua pekerjanya ditahan di perairan Pulau Denawan selepas disyaki melakukan aktiviti menangkap penyu, dekat sini petang semalam .

Program Bantuan Penanaman Semula Sawit Manfaat Lebih 300 Peneroka Pegagau
SEMPORNA, 25 Mei (Bernama) -- Program bantuan penanaman semula kelapa sawit yang akan dilaksanakan secara berperingkat di Tanah Rancangan Pegagau di sini, bakal memberi manfaat kepada lebih 300 peneroka di kawasan berkenaan.

Daerah Nabawan Terima Peruntukan Lebih RM1.2 Bilion Di Bawah RMK10 - RMK11
Oleh Mohamad Khairy Abdullah NABAWAN, 25 Mei (Bernama) -- Daerah Nabawan, kawasan pedalaman yang terletak kira-kira 217km dari Kota Kinabalu, menerima peruntukan sebanyak RM1,251,083,597 untuk pelaksanaan pelbagai bentuk projek pembangunan di daerah itu di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK10) hingga RMK11.

[ 1 ][ 2 ][ 3 ]

 

 

©2017 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 3.0 & Internet Explorer 7.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel