English Version

Utara Selatan Timur Tengah Sabah & Sarawak
| Kembali ke Bernama.com | Peta Laman | Maklum Balas | Hubungi Kami |
Menu Utama
Laman Utama
Senarai Berita
Arkib Berita
Pautan
Lain-lain Pautan
Kerajaan Negeri Sabah
Ketua Menteri Sabah


Berita Sabah

Lebih 100 Penduduk Di Tenom Dan Beaufort Ditempatkan Di Pusat Pemindahan
KOTA KINABALU, 22 Dis (Bernama) -- Lebih 100 penduduk di tujuh buah kampung di daerah Tenom dekat sini terjejas banjir hari ini dan dipindahkan ke lapan pusat pemindahan sementara.

Pusat Perubatan Nuklear Dan Radioterapi Di Hospital Likas
KOTA KINABALU, 22 Dis (Bernama) -- Pusat Perubatan Nuklear dan Radioterapi di Hospital Wanita dan Kanak-Kanak, Likas bernilai RM224 juta memberi impak besar dan kemudahan kepada pesakit kanser di negeri ini, utara Sarawak, Labuan dan Brunei, kata Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman.

Kempen Kesedaran Keselamatan Petroleum Tingkat Kesedaran Terhadap Risiko Kebakaran
KOTA KINABALU, 22 Dis (Bernama) -- Kempen Kesedaran Keselamatan Petroleum dapat meningkatkan kesedaran dan kepekaan pengusaha stesen minyak, pelajar dan masyarakat terhadap peraturan dan larangan bagi mewujudkan suasana persekitaran sihat dan selamat.

Rumah Kakitangan Klinik Merotai Musnah Dalam Kebakaran
TAWAU, 22 Dis (Bernama) -- Dua buah rumah kakitangan Klinik Kesihatan Merotai Besar, kira-kira 35 kilometer dari pusat bandar, musnah dalam kebakaran lewat malam Ahad.

Kerjasama Dan Koordinasi Organisasi Belia Perlu Mantap - KM Sabah
KOTA KINABALU, 21 Dis (Bernama) -- Kerjasama dan koordinasi di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) antara Kementerian Belia dan Sukan Sabah, Jabatan Belia dan Sukan Persekutuan, Majlis Belia Sabah serta semua organisasi belia perlu dimantapkan dan diperkasakan bagi membela golongan berkenaan.

Bung Mokhtar Minta Masyarakat ESSZOne Beri Sokongan Padu Kepada ESSCom
KINABATANGAN, 21 Dis (Bernama) -- Anggota Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Mokhtar Radin meminta masyarakat di Zon Selamat Timur Sabah (ESSZOne) supaya memberi sokongan dan kerjasama padu kepada Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom) dalam membanteras anasir yang boleh mengganggu keselamatan di zon itu.

Enam Faktor Utama Berlaku Penyeludupan Dan Kemasukan PATI Ke Sabah
KINABATANGAN, 21 Dis (Bernama) -- Kedudukan perairan negara yang hampir dengan Filipina dan Indonesia serta harga barang yang jauh lebih murah berbanding negara jiran antara faktor yang menyumbang kepada penyeludupan dan kemasukan pendatang tanpa izin (PATI) ke Sabah.

Lapan Anggota RAMD Terlibat Kemalangan Di Lahad Datu Stabil
TAWAU, 21 Dis (Bernama) --- Lapan anggota Batalion ke-17 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) yang terlibat dalam kemalangan jalan raya di Lahad Datu, dekat sini semalam dilaporkan stabil.

Dua Kilang Dan Tiga Rumah Setinggan Musnah Dalam Kebakaran Di Kepayan
KOTA KINABALU, 21 Dis (Bernama) -- Dua buah kilang dan tiga rumah setinggan musnah dalam satu kebakaran di Jalan Simpur, Kepayan awal hari ini.

Tugas Malim Pastikan Keindahan Gunung Kinabalu Terpelihara
Oleh Noorazlina Jindeh RANAU, 21 Dis (Bernama) -- Tugas Malim Gunung atau pemandu pelancong amat mencabar terutama bagi memastikan keselamatan para pendaki dan dalam masa yang sama mengekalkan ekosistem persekitaran kawasan Taman Kinabalu yang merupakan Tapak Warisan Dunia, kata Doina Soibi yang dipilih sebagai Malim Gunung Wanita terbaik tahun ini.

[ 1 ][ 2 ][ 3 ][ 4 ][ 5 ]

 

©2014 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 3.0 & Internet Explorer 7.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel