English Version
Utara Selatan Timur Tengah Sabah &Sarawak
|Kembali ke Bernama.com | Peta Laman | Maklum Balas | Hubungi Kami |
menu utama
laman utama
senarai berita
arkib berita
pautan
Lain-lain Pautan
Kerajaan Negeri Perlis
Kerajaan Negeri Kedah
Kerajaan Negeri Pulau Pinang
Kerajaan Negeri Perak

Berita Utara

February 17, 2017 10:06 AM

Harga Mahal Boleh 'Bunuh' Industri Pelancongan Langkawi

LANGKAWI, 17 Feb (Bernama) -- Jumlah kedatangan pelancong ke Langkawi akan merosot jika ada pemain industri pelancongan terus mengambil sikap menaikkan harga perkhidmatan dan makanan semasa berlangsung acara-acara besar di pulau peranginan ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA), Datuk Azizan Noordin berkata sikap sedemikian menimbulkan persepsi negatif dalam kalangan pelancong untuk datang semasa acara besar seperti Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LIMA).

"Malah sebelum saya menjawat jawatan ini lagi (ada) orang sudah mengatakan 'Jangan pergi ke Langkawi' semasa LIMA kerana harga makanan dan sewa kereta misalnya terlalu tinggi," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri majlis Malam Pelancongan Langkawi dan penerangan aktiviti-aktiviti LADA bagi tahun 2017 untuk pemain industri pelancongan di sini, Khamis malam.

Menurutnya, persepsi sebegini perlu dibendung di Langkawi kerana ini tidak membantu bagi menghadapi persaingan dalam industri pelancongan yang semakin sengit sekarang.

Azizan berkata pengusaha pelancongan dan peniaga makanan perlu mengekalkan harga yang berpatutan dan meningkatkan kualiti perkhidmatan agar dapat bersaing dengan destinasi-destinasi pelancongan lain di dalam dan luar negara.

Katanya, beliau sedia bekerjasama dengan persatuan hotel dan agensi pelancongan tempatan bagi mengenal pasti kaedah sesuai untuk membendung kegiatan pengambilan untung yang melampau di pulau berkenaan.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Pelancongan Langkawi, Zainudin Kadir berkata sebuah laman web akan disediakan untuk memudahkan pelancong mendapatkan maklumat tentang harga perkhidmatan dan penginapan di pulau ini.

Katanya, pelancong juga boleh mengemukakan sebarang aduan tentang perkhidmatan yang tidak beretika kepada persatuan itu supaya tindakan susulan dapat diambil.

Menurutnya, memang ada pengusaha pelancongan yang cuba mengaut keuntungan berlipat ganda dalam penganjuran-penganjuran LIMA yang lepas.

"Pada tahun ini kita mahu adakan LIMA yang terbaik dan pada masa yang sama pengunjung dapat merasakan harga-harga (perkhidmatan) yang ditawarkan menepati citarasa mereka," katanya.

LIMA 2017 akan berlangsung dari 21 hingga 25 Mac ini dan dijangka menarik 40,000 pelawat dan anggota delegasi perdagangan dari 38 negara.-- BERNAMA

 
 

©2017 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 3.0 & Internet Explorer 7.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel