English Version
Utara Selatan Timur Tengah Sabah &Sarawak
|Kembali ke Bernama.com | Peta Laman | Maklum Balas | Hubungi Kami |
menu utama
laman utama
senarai berita
arkib berita
pautan
Lain-lain Pautan
Kerajaan Negeri Kelantan
Kerajaan Negeri Terengganu
Kerajaan Negeri Pahang

Berita Timur

June 13, 2013 21:11 PM

Jumlah Akauntan Profesional Bumiputera Perlu Ditingkatkan - Ahmad

KUANTAN, 13 Jun (Bernama) -- Jabatan Akauntan Negara perlu memperkenalkan lebih banyak insentif untuk meningkatkan lagi jumlah akauntan profesional Bumiputera di negara ini.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan berkata pada masa ini jumlah akauntan profesional Bumiputera hanya tujuh peratus daripada keseluruhan 27,000 akauntan berdaftar dengan pelbagai badan profesional di negara ini.

"Kalau kita ambil kira jumlah tujuh peratus itu, boleh kita rumuskan bahawa ia amat kecil dan perlu diberi perhatian.

"Oleh itu saya syorkan kepada pihak berkenaan seperti Jabatan Akauntan Negara atau mana-mana agensi kerajaan lain agar memberikan insentif khas untuk menarik lebih ramai akauntan Bumiputera berdaftar dengan badan profesional," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Majlis Perasmian Persidangan Akauntan Sektor Awam Malaysia 2013 di sini, Khamis. Seramai 415 akauntan daripada pelbagai sektor perkhidmatan awam menghadiri persidangan dwitahunan itu.

Ahmad turut meminta akauntan bumiputera mengubah persepsi dan tidak terlalu selesa dengan pencapaian yang dimiliki walaupun telah bergelar akauntan bertauliah.

"Mereka perlu menambah nilai kelulusan yang ada dengan mengambil peperiksaan yang disyorkan oleh badan akauntan bertauliah antarabangsa. Jika orang lain boleh, mengapa mereka (akauntan Bumiputera) tidak," katanya.

Sementara itu, Ahmad berkata sistem perakaunan tunai ubah yang diguna pakai kerajaan persekutuan dan negeri pada ketika ini akan diubah kepada sistem perakaunan akruan bermula tahun 2015.

Beliau berkata sistem perakaunan baharu itu adalah selaras dengan Dasar Transformasi Sektor Awam yang digariskan dalam Model Ekonomi Baru yang telah diluluskan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Pelaksanaannya akan memberi kesan signifikan dalam pengurusan berhemat serta dapat mempertingkatkan kecekapan pengurusan kewangan dan perakaunan kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri.

"Sistem ini juga dapat mempersiapkan ekonomi negara bagi mencapai taraf negara maju menjelang 2020 kerana sistem ini telah pun diguna pakai di negara maju yang lain," katanya.-- BERNAMA

 
 

©2017 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 3.0 & Internet Explorer 7.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel