Null

Carian terletak di penjuru kanan atas membolehkan pengguna mencari maklumat yang dikehendaki. Pada masa ini, fungsi Carian memberi tumpuan kepada semua carian dari semua segi yang berkaitan dengan BERNAMA.

RSS

Apa itu RSS?
RSS adalah singkatan bagi Really Simple Syndication atau RDF Site Summary (RSS 0.9 dan 1.0) adalah suatu aplikasi XML (Extensible Markup Language) mengikut tahap spesifikasi World Wide Consortium (W3C) . Ia merupakan suatu format sindikasi berita dan digunakan sebagai agen untuk mendapatkan berita atau data secara atas talian daripada halaman web yang menyokong aplikasi ini.

Mengapa RSS perlu?
Perkembangan teknologi dalam penerbitan dalam talian amat memudahkan tugas bukan sahaja dalam penyebaran maklumat terkini secara web malah pengguna dapat mengesan maklumat terkini sejumlah besar laman web kesukaan anda tanpa perlu mengingati alamat URL laman tersebut atau sentiasa mengemaskini email untuk mendapatkan info terkini. Kemudahan aplikasi RSS ini disediakan khas untuk pembangun halaman web bagi mendapatkan info terkini berkenaan dengan berita-berita BERNAMA. Melalui kemudahan aplikasi ini diharap agar BERNAMA dapat menyalurkan Info atau Maklumat Terkini/Semasa yang berlaku daripada laman web BERNAMA dengan lebih pantas dan berkesan. Melalui suapan RSS ini juga:

1. Pengguna boleh memilih untuk membaca berita yang anda inginkan dan relevan dengan kehendak anda.
2. Pengguna secara tidak langsung mendapat informasi yang boleh dipercayai dan mencegah daripada informasi yang tidak di inginkan (the spam ).
3. Menjimatkan masa.
4. Pengguna dapat mengetahui Info dan Maklumat Terkini mengenai berita BERNAMA lebih cepat dan berkesan.
5. Berita atau info yang dipaparkan adalah yang terkini tanpa perlu melayari laman ini.

Bagaimana menggunakan RSS?
Terdapat banyak pilihan bagaimana menggunakan perkhidmatan RSS ini. Berikut adalah dua cara yang selalu digunakan:
1. Menggunakan perisian rss Reader;
2. Memasang secara terus ke pelayan internet (browser).

Highlight / Menarik
Ikon di atas untuk bantuan mengenai berita yang menarik yang berlaku pada setiap hari.
Pautan terus kepada berita-berita terkini dan menarik disediakan untuk kemudahan pengguna.

Sub Menu / Bantuan
Sila gunakan ikon di atas untuk bantuan mengenai Laman utama, Menu Utama, Carian, Galeri, Kalendar, RSS, Undian Anda dan Ketercapaian.
Bagi pertanyaan am, anda boleh merujuk bahagian Soalan Lazim untuk mendapatkan jawapan segera.
Masih memerlukan bantuan?
Sila hantarkan isu atau pertanyaan anda menggunakan borang maklumbalas yang disediakan atau hubungi staf yang berkenaan di laman Hubungi Kami. Pihak kami akan mengemukakan jawapan dalam tempoh tidak lebih dari tiga (3) hari bekerja.

OKU Ketercapaian
Ketercapaian adalah cara untuk memudahkan pengguna yang mempunyai masalah penglihatan. Disamping itu terdapat beberapa ikon dan setiap ikon tersebut mempunyai fungsinya yang tersendiri seperti A- iaitu untuk mengecilkan saiz tulisan manakala A+ untuk membesarkan saiz tulisan. Selain itu ikon RESET adalah berfungsi untuk mengembalikan saiz tulisan kepada sedia asal. Manakala tiga warna iaitu Hijau, Biru dan Merah adalah untuk pengguna yang mempunyai masalah penglihatan iaitu buta warna.


 

© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 58.0.1 (64-bit) & Chrome Version 63.0.3239.132 (Official Build) (64-bit) dalam resolusi 1920 x 1080 piksel